bdf.brcko@gmail.com

Srećan Svjetski dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca!

Danas, na Svjetski dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, slavimo zaostavštinu Henry Dunanta – čija je vizija dovela do stvaranja svjetskog Pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca – i bezbroj volontera koji su došli posle njega. Njihovoj nepokolebljivoj posvećenosti i uzornoj predanosti pružanju pomoći svima kojima je potrebna pomoć, bilo gdje i poštovanju naših osnovnih principa u svakom trenutku – bilo da odgovoraju na prirodne opasnosti, klimatske krize, sukobe, zdravstvene vanredne situacije, raseljavanje ili migracije – dive se širom svijeta.

Ipak, suočavamo se sa ogromnim izazovima u sprovođenju našeg humanitarnog djelovanja u svijetu opterećenom neizvjesnošću i toliko složenih i višedimenzionalnih kriza.

Međunarodna pažnja je preusmjerena sa dugotrajnih kriza slabe vidljivosti, a nedostaju resursi da se osigura kontinuitet pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija i održi lokalno djelovanje.

Prirodne opasnosti, klimatske katastrofe i zdravstvene vanredne situacije se umnožavaju i dostižu do sada neviđene razmjere.

Strane uključene u oružane sukobe i nasilje često ignorišu neka od najosnovnijih pravila humanitarnog prava i onemogućavaju pristup neutralnih i nepristrasnih humanitarnih organizacija ugroženim ljudima – pristup koji bi trebalo da bude slobodan i bezbjedan. Iako postoje oni koji osporavaju humanitarne principe, principijelno humanitarno djelovanje je od vitalnog značaja kao i uvijek.

Naša porodica Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca je predvodnik humanitarne pomoći i obezbjeđivanja zaštite onima kojima je to najpotrebnije. Svijet sve više vidi koliko naš Pokret može biti efikasan u rješavanju kriza koje se preklapaju i pružanju principijelne humanitarne pomoći. Naša snaga leži u našem jedinstvu, našoj odlučnosti da nastavimo sa idealima neutralnog, nepristrasnog, nezavisnog humanitarnog djelovanja i našoj posvećenosti humanitarnom cilju.

Danas slavimo milione volontera i osoblja Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca širom svijeta, koji svakog dana u svojim zemljama, regijama i zajednicama prenose odlučnost Henry Dunanta da pruži nadu i dostojanstvo usred očaja ljudima u ranjivim situacijama bez razlike i razmišljanja o ličnoj koristi.

Srećan Svjetski dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca! #FromTheHeart (#Odsrca)

 

RASPORED AKTIVNOSTI TOKOM OBILJEŽAVANJA SEDMICE CRVENOG KRSTA/KRIŽA I CRVENOG POLUMJESECA

 

DATUM VRIJEME LOKACIJA AKTIVNOST
08.05.2023. 12:00 TRG MLADIH BRČKO DISTRIKT BIH PREDSTAVLJANJE PROGRAMA CKBDBIH (PRVA POMOĆ I VOLONTERSKI AKTIVIZAM UNUTAR CK)
09.05.2023. 11:00 TRG MLADIH BRČKO DISTRIKT BIH PREDSTAVLJANJE PROGRAMA CKBDBIH (PROJEKAT ”STARENJE I ZDRAVLJE” – POMOĆ I NJEGA U KUĆI I PROJEKAT ” JAČANJE KAPACITETA ZDRAVSTVENOG SISTEMA ” )
10.05.2023. 10:00 BDBIH OBILAZAK KORISNIKA PROGRAMA CKBDBIH TE DONACIJA PELENA KORISNICIMA KOJI SU U POTREBI
11.05.-12.05.2023. 11:00 BDBIH OBILAZAK I DRUŽENJE SA SVIM KORISNICIMA PROJEKTA ”STARENJE I ZDRAVLJE” UZ PRIGODNE POKLONE OD STRANE CKBDBIH

 

Izdvojeno