bdf.brcko@gmail.com

Savez logoraša u BiH obilježava godišnjicu zločina u logoru Luka

Članovi ”Udruge zatočenih – Udruženje logoraša Brčko distrikt BiH“, koja je članica Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, u koordinaciji sa ostalim udruženjima/udrugama nestalih, ubijenih i preživjelih žrtava ratnih tortura, prikladnom manifestacijom obilježit će 31. godišnjicu zločina nad oko 3.000 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u logoru ‘Luka’.

“Logor Luka je početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu (formiran 07. maja 1992.) u svijetu postao poznat po snimljenoj, najvjerovatnije novinarski plaćenoj radi senzacije, bezdušnoj egzekuciji logoraša Bošnjaka nad odvodnim šahtom u krugu ove riječne luke. Pod teškim utiscima snimaka, pritiskom međunarodne javnosti i najavljenom posjetom MKCK, logor je zatvoren u avgustu, ali i za taj period torture je prošlo oko 3.000, a ubijeno sigurno preko 100 logoraša, čija tijela su bacana u rijeku Savu, koja je punu istinu odnijela u svoje dubine”, navodi se u saopštenju Saveza logoraša u BiH koje potpisuje njegov predsjednik Seid Omerović.

Navode da su logoraši iz Luke u augustu 1992, prije najavljene posjete MKCK, prebačeni u logor Batković kod Bijeljine, a sama lokacija logora je očišćena, okrečena i preuređena.

“Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, još jednom na vrijeme napominje, da već naredne 2024. godine, najsurovijem egzekutoru logora Luka, osuđenom ratnom zločincu Goranu Jelisiću, ističe dvije trećine kazne od 40 godina zatvora. Stoga, još jednom napominjemo da bi eventualno popuštanje u pravdi i puštanje istog na slobodu u Italiji, bilo nemjerljiva šteta za istinu i pravdu, preživjele logoraše i ostale žrtve ratnih tortura brčanskih, ali i područja cijele Bosne i Hercegovine”, navode iz Saveza.

Napominjući da je više od 100.000 preživjelih logoraša – svjedoka, navode da ovakvim događajima podržavaju kulturu pamćenja prošlosti, za bolju i sretniju sadašnjost i budućnost, i dalje nastavljajući borbu za zakonsko regulisanje statusa ove kategorije stanovništva.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Izdvojeno