bdf.brcko@gmail.com

Na izletištu Ficibajr postavljena nova klupa u čast pjesme “Mahir i Alma” Ede Maajke

U Brčkom, na izletištu Ficibajeru je postavljena nova klupa u čast pjesme “Mahir i Alma” i Edina Osmića, Ede Maajke popularnog repera iz Brčkog.

Klupa je posebno dizajnirana i ukrašena stihovima iz pjesme: “Ljubav je smisao života” , “Bilo je ljeto i Ficibajer naše drvo pored puta”, “Odmah smo se zaljubili i pred svima poljubili”…

Ovaj pozitivni gest realizovan je na incijativu Armele Junuzović, a evo kako je došla do ove ideje –

“2017. godine Edo je imao koncert na Ficibajeru. Bila sam na mnogo njegovih koncerata, ali njegovi koncerti u Brčkom uvijek imaju neku posebnu čar, naročito na Ficibajeru. Dok je repao pjesmu “Mahir i Alma”, u dijelu “Ja, Alma i Tomos imali smo mali kosmos, svoje drvo uz Savu, stotinu djece u planu” pokazao je na određeno mjesto tu na Ficu.

Zamislila sam tačno kako se vozikaju na Tomosu, to drvo, njihovo mjesto, njih, ljubav… sve. Pjesmu sam doživjela kao nikad do tad. Nakon toga, čak je i Edo rekao kako bi bilo super da se nešto napravi u čast njima i toj pjesmi. I onda mi je sinula ideja. Ne samo u čast Mahira i Alme. U čast Edi! On to zaslužuje. Smatram da je on veliki ponos ovog grada. Mi koji smo odrasli uz njegovu muziku znamo koliko nam znači. Koliko njegove pjesme svakih par godina bude novi doživljaj.

Prvobitno je bila ideja neka statua, pa onda nešto vezano za “Savske meduze” itd. Međutim, htjela sam da bude nešto pozitivno, ljubavno, a i nešto korisno. Mnogo lijepih trenutaka, ljubavi je rođeno na Ficibajeru, pored Save na klupi. Tako da klupa, definitivno.

Počela sam odmah da je crtam i da nalazim rješenja. Pokušala sam na nekoliko načina u tih par godina da sprovedem ideju u realnost, neuspiješno. Što birkokratija, što nedostatak finansija ili vremena… Prošle godine je bilo 20 godina od albuma “Slušaj mater”. Rekoh, idealno, ovo mora biti ove godine. Obratim se Abdulahu Ilijazoviću, kao neko ko je već mijenjao Ficibajer na bolje, neko ko podržava dobre inicijative i voli Maajku i njegovu muziku. Ideja mu se instant svidjela i krenuli smo u realizaciju. Njegov prijedlog je bio da se da pokrene skupljanje sredstava da izradu klupe. Time smo dali i drugim ljudima da budu dio priče. Za par sati smo skupili dio novca.

Napravim nacrt klupe, proslijedim “Unique Furniture Žaga” i krenulo je. Klupa je morala biti unikatna i potpuno metalna, ne bi li nam trajala što duže. Nailazili smo na dosta prepreka, i uloženo je mnogo živaca i vremena. Ali nismo odustali i klupa “Mahira i Alme” sada krasi naš ficibajer. 

Hvala mnogo svim sugrađanima koji su izdvojili novac i pomogli da se ona napravi. Hvala Dženadu iz Bn koji je napravio naslonjač za klupu, zbog citata iz pjesme, naslon nam je bio najveći izazov. Hvala Žagi na upornosti i umijeću da ideja pređe sa papira u pravu klupu. I hvala Ilijazoviću na pomoći da klupa bude postavljena na Ficibajer.”

Armela je takođe zamolila sugrađane da klupu odgovorno čuvaju kako bi što duže trajala i naglasila da će uskoro biti postavljena i ploča pored klupe za sve one koji žele da se taguju i upišu svoja imena tu, kako se ne bi šaralo po klupi.

Edo Maajka je jedan od naših najznačajnijih i najomiljenijih repera u Bosni i Hercegovini iako već dugi niz godina živi i stvara u Hrvatskoj i dalje ga vole i cijene u njegovom rodnom kraju a ova klupa je svjedok tome i sigurno će biti i svjedok brojnih ljubavnih priča koje dolaze.

Izdvojeno