bdf.brcko@gmail.com

Dodik najavio: Uspostavit ćemo “entitetsku granicu” sa FBiH i povlačimo sudije iz Ustavnog suda BiH

Na sastanku povodom zauzimanja jedinstvenog stava o imovini potvrdili smo jedan nacrt izjave koji ćemo tokom vikenda na svojim različitim stranačkim sastancima razmatrati, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

– Zakazali smo za ponedjeljak u 15.00 sati da u Narodnoj skupštini RS potpišemo ovu izjavu i da se obratimo javnosti povodom odredbi koje se ovdje navode – rekao je Dodik poslije sastanka povodom zauzimanja jedinstvenog stava o imovini na kojem su prisustvovali predstavnici koalicije okupljene oko SNSD-a i predstavnici SDS-a.

Nacrt izjave će biti dostavljen strankama koje nisu prisustvovale

Predsjednik RS je istakao da će nacrt izjave biti dostavljen predstavnicima političkih stranaka koje danas nisu bile prisutne na sastanku “kako bi i oni ocijenili da li to valja, i da priđu zajedno cijeloj koaliciji”.

– RSje odlučna da pitanje imovine neće biti razmatrano u Predstavničkom domu parlamenta BiH jer bi to značilo da je titular imovine BiH, što nije tačno – napomenuo je Dodik.

Predsjednik RS je dodao da će krajem iduće sedmice zakazati sjednicu NSRS kako bi donijeli odluku o povlačenju sudija Ustavnog suda iz Ustavnog suda BiH.

“Entitetska granica” sa FBiH

Govorio je i o nekim zaključcima te je najavio “entitetsku granicu”.

– Po Ustavu, BiH je sastavljena od entiteta i državnost je u entitetima. Ono što nije dato BiH to pripada entitetima. Mi ćemo dogovorati naše akcije. Jedna jeste povlačenje sudije. Druga će biti, pošto FBiH ne želi provođenje Aneksa 2 Dejtonskog koji predviđa međuentitetsku granicu sa mapama koje su date, precizne veoma. Mi nikad tu obavezu nismo završili. Danas smo se dogovorili da u okviru MUP-a formira posebna služba po pitanju entitetske granice i nadzora granice. Dogovorili smo se da ćemo donijeti odluku da se u budžetu nađe novac za plate ljudima koji rade u nekim agencijama nelegalnim kao što je Agencija za lijekove BiH. To će ići sukcesivno – rekao je Dodik.

On je rekao kako će biti ponuđena i izjava o samostalnosti RS.

Opredijeljenost Dejtonskom sporazumu

– Da legitimišemo Ustavni sud koji ionako nema nikakvog rezona da više postoji i radi. U ponedjeljak ćemo se dogovoriti oko toga kada će biti zakazana sjednica NSRS. Želimo da iskažemo opredijeljenost Dejtonskom sporazumu, jer to je jedini način da ostane kakva takva BiH – naglasio je Dodik.

Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević rekao je da su interes RS i državna imovina nešto najvažnije i da će dati najsnažniji odgovor iz RS.

– Jesmo opozicija, ali nikada nećemo biti opozicija Republici Srpskoj – poručio je Miličević.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici PDP-a i Pokreta za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

 

Izvor: avaz.ba

Izdvojeno