bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom otvorena izložba “o bosanskom banu Stefanu Drugom Kotromaniću”

Povodom 700 godina od početka vladavine bosanskog bana Stefana Drugog Kotromanića sinoć je u Brčkom, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, otvorena izložba „Ban Stefan Drugi Kotromanić“ autora Dejana Došlića, asistenta na Filozofskom fakultetu u Banja Luci na katedri za istoriju.

Autor je kroz izložbu dokumenata, priča i fotografija o životu i djelu jednog od najvećih bosanskih vladara približio srednji vijek brčanskoj i publici u BiH.

Ispred Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Brčko o izložbi je govorio Vladimir Simić, profesor istorije koji kaže da je ova izložba priređena povodom 700 godina od vladavine jednog od najznačajnijih bosanskih srednjovjekovnih vladara.

„Na devet panoa prikazane su fotografije i tekstovi koji govore o utvrđenim bosanskim gradovima, o crkvi bosanskoj i bosanskom privrednom, kulturnom i političkom životu koji je svoju ekspanziju doživio za vrijeme vladavine bana Stefana Drugog Kotromanića“, rekao je Simić.

Simić je ovom prilikom podsjetio javnost da je to onaj bosanski vladar koji će postaviti temelje da njegov sinovac Tvrtko Prvi Kotromanić Bosnu podigne na rang kraljevstva i proširi njene granice.

„Dakle, svega toga ne bi bilo da Stefan Drugi Kotromanić nije razvio novčanu privredu, rudnike i sve ono drugo što se može vidjeti na ovoj izložbi“, naglasio je Vladimir Simić.

Autor izložbe Dejan Došlić ističe da je ban Stefan Drugi Kotromanić bio, ne samo jedan od najznačajnijih vladara u srednjovjekovnoj Bosni, nego i jedan od najznačajnijih vladara iz roda Koromanića.

„Pokušao sam da kroz ovu izložbu prikažem najbitnije činjenice iz njegovog života i njegove dugotrajne vladavine tako da imamo rodoslovno stablo i porodicu Kotromanića, zatim sve najvažnije stvari o elementima njegove vladavine i njegovo teritorijalno širenje, razvoj rudnika i gradova koji padaju u vrijeme njegove vladavine, pored toga sveca zaštitnika srednjovjekovne Bosne i roda Kotromanića Svetog Grigorija čudotvorca, a zatim i neke fenomene koji su i dan danas aktuelni kao što su Crkva bosanska, Dobri bošnjani i na kraju smrt samog Stefana Drugog Kotromanića“, naveo je Došlić.

Iako izložba nije obimna bilo je potrebno dosta vremena da se tekst, slika i fotografije uklope u jednu cjelinu razumljivu ne samo istoričarima, nego i posjetiocima.

Izložba će biti otvorena do prvog maja ove godine u Galeriji „Sava Šumanović“ u Brčkom.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno