bdf.brcko@gmail.com

Nova mirovna protestna šetnja medicinara u Brčko Distriktu

Podržani od mnogobrojnih građana danas su doktori, medicinski tehničari i zaposleni u JZU „Zdravstveni centar Brčko” u organizaciji Nezavisnog sindikata medicinskih radnika u zdravstvu, održali treču mirnu protestnu šetnju od brčanske Bolnice do gradske Vijećnice i time nastavili ranije započeti štrajk.

Član štrajkačkog odbora dr Samir Mujkić rekao je da je jutros održana još jedan u nizu razgovora sa predstavnicima Vlade Distrikta ali da značajnijeg pomaka nema.

Ponuda Vlade Distrikta koju su imali od početka, a to je povećanje plate od deset posto i plaćanje putnih troškova uz jedan drugi način obračuna plata i kada se uzme konačni ishod u obzir dođemo do toga da dobijemo osam odsto povećanja što mi nećemo prihatitit”, rekao je Mujkić.

On je naglasio da su u samo dva dana u JZU „Zdravstveni centar Brčko” osatli bez deset Ijekara koji su posao pronašli u drugim sredinama u BiH.

„Bojim se da će lista Ijekara koji napuštaju našu ustanovu iz dana u dan biti mnogo veća i opasno dovodi do toga da se ne može organizovati redovan rad”, rekao je Mujkić i naveo primjer da na Odjeljenju pedijatrije gdje i on radi, ima tri doktora, te ako jedan od njih napusti posao neće se moći organizovati normalan rad.

Guvoreći o izmjenma Pravilnika o radu i donošenju Kolektivnog ugovora, Mujkić je rekao da su i na tu temu razgovarali sa predstavnicima Vlade Distrikta ali da nisu napravljeni konktretni potezi niti dati rokovi do kada se to mora urediti.

Tražimo rokove i imaginarna obećanja nas ne mogu uvjeriti da obustavimo ili prekinemo štrajk. Pregovarački tim Vlade ne nudi nikakve rokove kojima bi se precizirali dinamika dolaska do rezultata”, naveo je još Mujkić.

Penzioner iz Brčkog Miranović Momčilo jedan je od mnogobrojnih građana koji je podržao štrajk medicinskih radnika rekavši da doktorima koji se školuju više od 20 godina treba dati ono što traže.

„Ovo što se dešava je sramota i treba preduzeti nešto da ovi ljudi više ne izlaze na ulicu”, naglasio je penzioner Miranović.

Štrajkači u zdravstvu su desetominutnim aplauzom ispred zgrade Vijećnice, kako su rekli, pokazali predstavnicima vlasti da neće odustati od svojih zahtjeva o poboljšanju socijalno-ekonomskog položaja radnika u zdravstvu.

 

Izvor: RBDBiH

Slike BDC TV

Izdvojeno