bdf.brcko@gmail.com

PLATI IM, GRADONAČELNIĆE, SAMO NEKA TE NE SAVJETUJU!

Novi gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić je sa nekoliko poteza iskazao pristojnu političku i opštu kulturu, te široku otvorenost za saradnju, što je naišlo na povoljan odjek među građanima. Radi se o njegovim posjetama vjerskim i mjesnim zajednicama, prisutvovanju sportskim takmičenjima i slično.

Kao gest Nišićeve korektnosti, učtivosti i otvorenosti je i prijem za šestoricu svojih prethodnika na funkciji gradonačelnika. No, čim je do javnosti doprlo koja je bila glavna poruka s tog prijema, početni povoljni odjeci o finim protokolarnim manirima kojima je novi gradonačelnik započeo mandat – odjednom su splasnuli i, šta više, ustupili mjesto zabrinutosti građana.

Kako i ne bi kad je gradonačelnik Nišić obavijestio javnost da će mu njegovi prethodnici biti savjetnici. Upravo za vrijeme mandata ovih bivših gradonačelnika velika većina građana a i Brčko Distrikt tonuli u sve veće siromaštvo i beznađe, nasuprot manjini onih koji su na mutne načine došli do basnoslovnih imetaka.

A ti obični, egzistencijalno ugroženi ljudi, dobro znaju da su baš Nišićevi prethodnici, sa svojim užim klikama i svitama, najkrivlji što je Distrikt, kao statusno najprivilegovanija lokalna zajednica u BiH, od nekada najprivlačnije sredine za rad i život brzo “uznapredovao” među ona mjesta iz kojih se stanovništvo najubrzanije iseljava u bijeli svijet.

Tako je novi gradonačeknik Nišić, vjerujemo ne iz loših namjera, ali svakako nepromišljeno, oživio bolna sjećanja na sve afere i pljačke koje su, pod okriljem i pokroviteljstvom bivših gradonačelnika,  oglobile Distrikt i njegove građane. A ima i ona izreka – “I put prema paklu popločan je najboljim namjerama”.

KORUPCIJA ZA GINISA

Radi se o podugačkom spisku slučajeva sistemskog kriminala i korupcije. Čaršijom kruže pretpostavke da će Brčko, ako ni po čemu drugom, u Ginisovu knjigu rekorda ući po nevjerovatnom mnoštvu kriminala i korupcije na tako malom prostoru.  A najčešće se pominju sljedeći afere:

-Prema zbirnim podacima iz  revizorskih izvještaja, u periodu od 2008 do 2020. godine, u institucijama Distrikta je mimo propisa i pravila, dakle nenamjenski i nezakonit način, potrošeno oko 1 milijardu KM. Ti izvještaji su iz godine u godinu podnošeni Skupštini Distrikta, a predočavani su i Tužilaštvu, ali nikad niko po tom osnovu nije  odgovarao, odnosno nije ni istraživan, a kamoli sankcionisan.

-Milionska šteta načinjena preko Fonda zdravstvenog osiguranja za koji su nabaljani lijekovi i po dvostruko višim cijenama nEgo u slobonoj prodaji, a od grupe privatnih apoteka, koje su privilegovali pripadnici vrha vlasti.

-Pod brižnim pokroviteljstvom čelnika vlasti, opustošena su ogromna budžetska sredstva i drugi javni resursi Distrikta kroz afere Bimeks, Vindija, Hemodijaliza i druge.

-Niz problematičnih ugovora o adaptaciji javnih objekata uz angažman gradonačelnicima bliskih firmi, te uz izmišljanje i poravnanje milionskih dugova koji su naplaćivani iz budžeta i poslije međusobno rastaljivani.

-Prodaja zemljišta bivše fabrike Izbor i niza drugih najtraktivnijih lokacija radi punjenja sopstvenih džepova.

-Izdavanje dozvola za divlje univerzitete uz zastrašujuće upropaštavanje obrazovnog sistema i kadrovske budućnosti Distrikta.

-Nabavka skupih maski i industrijskog kiseonika u vrijeme korona-pandemije.

-Troškovi za reprezentaciju gradomačelničkih kabineta koji su dostizali i do 600 KM dnevno.

-Nepotističko i stranačko zapošljavanje, uz izmišljanje radnih mjesta, čime se nagomilalo 5.340 zaposlenih u javnom sektoru, što ni mnogo razvijenije privrede ne mogu podnijeti.

– Zapanjujući iznosi grantova  za nevladine organizacije i tobožnji razvoj poljoprivrede, bez ikakvih kriterija i efekata izuzev kupovine “popularnosti” i izbornih pobjeda davalaca “okupanih” budžetskih para.

-Dvodecenijska gradnja gradskog stadiona, koji su građani zbog ogromnih ulaganja cinično nazvali brčanski “Santiago Bernabeu”. A pošto je sve to još uvijek samo hrpa komada, od kojih jedni propadaju dok drugi niču, vjeruje se da taj “veleljepno” skupi objekat nikad neće biti završen. I da će se u nekoj dalekoj budućnosti arheolozi zbunjivati nad iskopinama na ovoj lokaciji i nerješivom zagonetkom: Koja je tu bila pokretačka ideja i cilj brčanskih “faraona”?

Dobro upućeni u ovaj kriminal bez granica i bez sankcija, a podstaknuti onom najavom novog gradonačelnika Zijada Nišića da će mu važni savjetnici biti njegovi prethodnici, građani su u napadu humora od muke spontano smislili sljedeću uputu i savjet Gradonačelniku:

“Dajte im, ne obične nadoknade, već prave premije, ali samo nek’ ne savjetuju.” Jer, ako se nastavi sva ona pljačka i rastjerivanje naroda odavde,  onda uskoro nećete imati kome biti gradonačelnik!”

 

 

I.R.

 

Izdvojeno