bdf.brcko@gmail.com

Dijana Azapagić imenovana poziciju tužioca Tužilaštva Brčko Distrikta BiH

Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTS) je tokom drugog dana dvodnevne sjednice, koja je počela 22. marta u Sarajevu, donio odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Dantes Samardžić na poziciju sudije Opštinskog suda u Bihaću: Kanita Kukić na poziciju sudije Opštinskog suda u Sarajevu; Anja Laštro na poziciju sudije Opštinskog suda u Sarajevu; Lejla Hadžimahmutović na poziciju sudije Opštinskog suda u Zenici; Edna Mujkanović na poziciju sudije Opštinskog suda u Zenici i Admir Saletović na poziciju sudije Opštinskog suda u Zenici, prenosi FENA.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su Dijana Stevanović na poziciju sudije Osnovnog suda u Bijeljini; Nebojša Vrhovac na poziciju sudije Osnovnog suda u Prnjavoru; Bojan Dobrnjac na poziciju sudije Osnovnog suda u Kotor Varoši i Darko Mijatović na poziciju sudije Osnovnog suda u Vlasenici.

Na nivou Brčko distrika BiH imenovana je Dijana Azapagić na poziciju tužioca Tužilaštva Brčko distrikta.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTSBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTS BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 10. aprila ove godine, saopćeno je iz VSTVBiH.

 

Izvor: raport.ba

Izdvojeno