bdf.brcko@gmail.com

Osman Osmanović uskoro na slobodi!

Sud u Beogradu smanjio je kaznu bivšem pripadniku MUP- Republike Bosne i Hercegovine Osmanu Osmanoviću i osudio ga na tri i po godine zatvora zbog navodnog nečovječnog postupanja prema civilu. Istovremeno, on je oslobođen od optužbi za navodni ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Prvostepenom presudom Posebnog odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Osmanović je bio osuđen na pet godina zatvora.

Beogradski mediji navoda da je Osmanović proglašen krivim “što je tokom maja i juna 1992. godine navodno nečovječno postupao, primjenjivao mjere zastrašivanja, mučio, nanosio ‘velike patnje’ i povrede tjelesnog integriteta i zdravlja prema civilu srpske nacionalnosti koji nije pripadao nijednoj oružanoj formaciji, niti je učestvovao u neprijateljstvima u oružanom sukobu ‘zaraćenih strana'”.

Apelacioni sud je djelimično usvojio žalbe branioca okrivljenog za radnje izvršene na štetu još jednog oštećenog lica, pa ga je iste izostavio iz činjeničnog opisa, jer smatra da radnje okrivljenog nisu dovoljno dokazane.

Osmanović je oslobođen optužbi da je u istom periodu prema ratnom zarobljeniku nečovječno postupao, pošto je zaključio da “radnje okrivljenog nisu dostigle miminalni nivo okrutnog postupanja da bi predstavljale nečovječno postupanje”, pa da takvim radnjama okrivljeni nije prekršio pravila međunarodnog humanitarnog prava.

Izvor: SB

Nakon sto je Apelacioni Sud u Beogradu danas objavio presudu u slučaju moga oca,  saznali smo da će se moj otac uskoro naći na slobodi.

U ovom trenutku je najvažnije to da ce se on uskoro vratiti kuci i tome se radujemo.

U ime moga oca, a i u ime nas kao porodice, zahvaljujemo se svima, svim prijateljima, porodici, a posebno onim ljudima, koji su bili uz nas kada je bilo najteže, bez da su imali bilo kakav lični interes, koji su nesebično podržavali moga oca i i ukazivali njemu i nama bezuslovno povjerenje.

Zadnje tri godine i četiri mjeseca, koliko je moj otac u pritvoru u Beogradu, su bile jako izazovan put, kako za moga oca, tako i za nas kao porodicu. Svaka podrška koju smo dobili bila je neizmjerno vrijedna i davala nam je snagu da idemo dalje i borimo se. I bas zbog toga, još jednom veliko HVALA onima koji ce se odmah pronaći u ovom tekstu.

Anesa Osmanović-Imamović

Izdvojeno