bdf.brcko@gmail.com

Kuda vode štrajkovi u Brčko Distriktu BiH

U proteklih mjesec dana na području Brčko distrikta događa se serija štrajkova nezadovoljnih uposlenika u zdravstvu, pravosuđu i obrazovanju, a nastavlja se naredne sedmice u javnim preduzećima Komunalno i Luka te Javnom registru. Traži se potpisivanje općeg kolektivnog ugovora, više plate i naknade, a štrajkači ne žele odustati dok se njihovi zahtjevi ne usvoje.

Veliki broj uposlenika u brčanskom obrazovanju nije zadovoljan svojim radno-pravnim statusom, te su organizirali posljednji u nizu štrajkova upozorenja u javnom sektoru Brčko distrikta BiH da bi skrenuli pažnju na svoja prava.

„Većina ovih problema je proistekla baš iz tog razloga što su godinama naši problemi ignorisani, nije postojalo dovoljno senzibiliteta predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti“, ističe Mensur Mujkanović, predsjednik Sindikata integrisanog obrazovanja Distrikta.

„Kažu da se neki boje, a nema razloga da se boje. Sve je po zakonu, regularno. Ide se postepeno. Ukoliko pregovori ne budu donijeli rezultate, onda se tek ide u generalni štrajk i ostalo“, kaže Anica Dimitrijević, nastavnica ekonomske grupe predmeta.

Zdravstveni radnici, koji su u generalnom štrajku, prvi su iskazali svoje nezadovoljstvo. Radi se o više od 450 ljekara, medicinskih tehničara i ostalih uposlenika Javne zdravstvene ustanove Brčko distrikta BiH.

„Kolektivni ugovor je na prvom mjestu, ali, naravno, uz sve one stavke od kojih mi ne odustajemo. Postoji neki minimum uvjeta koje mi tražimo do pristupanja pregovorima za kolektivni ugovor“, napominje neurolog Edin Hodžić.

Započeli su pregovore sa predstavnicima izvršne vlasti. Zahtijevaju poboljšanje materijalno-tehničkih uvjeta, za šta će biti potrebna dodatna milionska sredstva iz budžeta.

„Obaveza Fonda zdravstvenog osiguranja je da višak prihoda nad rashodima zajedno sa Odjeljenjem preusmjeri u pružanje što kvalitetnije zdravstvene zaštite“, objašnjava šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić (SDA).

Najgore je onima sa najnižim platama, a takvih ima i u brčanskom pravosuđu.

„Najniža plata je 650 KM, a najviša 1.060 KM. To su sva ukupna primanja, nema tu ništa skriveno, upravnih odbora, komisija i ničega drugog“, precizira Samir Tursunović, predsjednik Sindikata zaposlenih u pravosuđu Distrikta.

S obzirom na širenje velikog nezadovoljstva u javnom, postavlja se pitanje šta je tek sa radnicima u realnom sektoru, koji i dalje šute, iako imaju daleko niža prosječna primanja i gore uvjete rada.

Igor Babić, predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH, podsjeća da je u RS-u povećan minimalac na 700 KM, a za FBiH je prijedlog da bude 1.000 KM: „Nadam se da će se, po uspostavljanju vlasti na nivou FBiH, taj zahtjev, koji sindikati predlažu već dvije godine – usvojiti“.

Serija štrajkova upozorenja u javnom sektoru Brčko distrikta BiH nastavlja se naredne sedmice. Baš prije nekoliko dana na području ove lokalne zajednice počela je djelovati nova skupštinska većina koju predvodi novi gradonačelnik – Zijad Nišić. Prvi veliki ispit je pred njima.

federalna.ba

Izdvojeno