bdf.brcko@gmail.com

Kako posluju fakulteti koji su pod istragom Tužilaštva: Višemilionski profit, poslovna saradnja sa javnim institucijama i EU

Privatni fakulteti, koji su pod istragom Tužilaštva BiH zbog prodaje diploma, godinama posluju sa javnim institucijama, finansira ih Delegacija EU u BiH, imaju višemilionske prihode a na jednom od njih zaposlena je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić

Krajem februara policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara provodili su operativnu akciju „Klaster“. Pretresi su vršeni na 18 lokacija zbog prodaje diploma. Slobode je lišeno deset osoba, a radi se o rektorima, dekanima i profesorima na nekoliko privatnih univerziteta u BiH. Nakon hapšenja, svih 11 osumnjičenih za prodaju diploma pušteni su na slobodu, uz mjere zabrane.

Mediji su ranije objavili da se istraga vodi protiv Nezavisnog univerziteta Banja Luka (NUBL)Univeziteta UPSUniverziteta PrometejEvropskog univerziteta Brčko distriktInternacionalnog univerziteta TravnikUniverziteta u TravnikuUniverziteta modernih znanosti CKM Mostar i Visoke škole Union MostarUniverziteta za poslovni inženjering i menadžment PIM Panevropskog univerzitet Aperion jer su od 2014. do danas izdali za sada neutvrđen broj krivotvorenih diploma o sticanju visokoškolskog obrazovanja.

Privatni fakulteti su unosan biznis

U međuvremenu, fakulteti koji su pod istragom Tužilaštva BiH zbog prodaje diploma godinama posluju sa javnim institucijama, a neki od njih finansirani su i od strane Europske unije.

Univerzitet u Travniku godinama izuzetno dobro posluje. Godišnji prihodi ovog fakulteta kreću se od dva do 10,5 miliona maraka a i dobit im je višemilionska. Na ovom fakultetu zaposlena je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji na stranici Grada Sarajeva “zaposlena je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, u svojstvu docenta, na katedri za Historiju države i prava. Od 2019. godine obnaša funkciju prodekana za nastavu. Voditelj je Odbora za kvalitet na Pravnom fakultetu”.

Benjamina Karić

Gradonačelnica Karić se nije oglašavala o prodaji diploma na ovom fakultetu.

Internacionalnom univerzitetu u Travniku javne ustanove čak su plaćale provjeru vjerodostojnosti diploma njihovih zaposlenih. Tako je Međunarodni aerodrom Sarajevo plaćao po 100 KM za provjeru vjerodostojnosti diplome radnika. Isto je radila i Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog Kantona.

Ranije smo pisali o besmislenosti načina provjere diploma osobama koje su diplomirale na privatnim univerzitetima u BiH.

Validnost svjedočanstva potvrđuje škola koja je izdala mogući falsifikat Kako provjeriti ispravnost diplomeValidnost svjedočanstva potvrđuje škola koja je izdala mogući falsifikat

Ovaj Univerzitet ranije je dobio poticaje za razvoj privrede od Vlade SBK. Godišnji prihodi od osnivanja do danas su milionski i kreću se od 1,2 miliona do 4,3 miliona maraka. Izuzetno uspješno poslovanje imalo je za rezultat i milionsku dobit.

Fakultetu za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka (PIM) plaćane su usluge za učešće na seminarima, savjetovanjima i stručnim obukama od strane Mješovitog Holdinga ERS-MP Hidroelektrana na Trebišnjici i Regulatorna komisija RS. Za Ministarstvo trgovine i turizma ovaj fakultet radio je istraživanja tržišta.

U 2021. godini ovaj fakultet finansiran je i od strane Delegacije EU u BiH. Fakultet za poslovni inženjering i menadžment zajedno sa Asocijacijom za demokratske inicijative dobio je 200.000 eura za projekat “doprinos akademske zajednice u zaštiti ljudskih prava u BiH”.

I od Ministarstva civilnih poslova BiH dobili su 15.000 Km za finansiranje projekta “Demokratska učinkovitost i varijante populizma u Europi“.

Sa oko 20 zaposlenih i ovaj fakultet je uspješno poslovao. Od 2010. godine prihodi ovog fakulteta kretali su se oko miliona do 2,8 miliona maraka.

Nezavisni univerzitet Banja Luka ima godišnji prihod oko dva miliona maraka. Od Evropskog univerziteta Brčko distrikta  MUP Kantona Sarajevo, Okružni sud u Bijeljini, Općinski sudovi u Gračanici i Lukavcu nabavljaju stručnu literaturu. I ovaj univerzitet ima milionske prihode.

Od “inžinjera prava” do profesora sa lažnim doktoratimaUNOSAN BIZNIS “OBRAZOVNE” MAFIJE (2)Od “inžinjera prava” do profesora sa lažnim doktoratima

Panevropski univerzitet Apeiron Banja Luka redovno je dobijao poslove za usluge stručnog obrazovanja odraslih od Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr Miroslav Zotović iz Banja Luka. Ova ustanova plaćala je školovanje svog kadra i na Univerzitetu za poslovne studije

Od 2010. godine Panevropski fakultet Aperion ima oko 110 zaposlenih. Izuzetno uspješno posluje sa prihodima koji se kreću od od 5 do 10 miliona godišnje.

Otac urednik, majka član odbora, sin sekretar, zajedno potpisali 20 tekstovaPorodična manufaktura univerziteta AperionOtac urednik, majka član odbora, sin sekretar, zajedno potpisali 20 tekstova

Univerzitetu modernih znanosti CKM iz Mostara redovno su plaćane usluge “obuke iz domena ATM sigurnosti “ od strane Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH Mostar. Stručno usavršavanje za potrebe službe sigurnosti ranije je ovom fakultetu plaćao i JP Međunarodni aerodrom Tuzla. Sa oko 20 zaposlenih godišnji prihodi ovog fakulteta kretali su se od 400 do 700 hiljada maraka godišnje.

(zurnal.info)

Izdvojeno