bdf.brcko@gmail.com

Saznanja o seksualnom zlostavljanju u Brčkom 1992.-1995.

Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je na suđenju za zločine u Brčkom da je poznavala zaštićenu svjedokinju CR-3, koja je bila kod njih u kući, odakle su zajedno odvedeni iz Brčkog u Brezovo Selo, te da se CR-3 vratila da spasi brata.

Sabina Hasanefendić ispričala je kako im je 4. maja 1992. na vrata došla naoružana vojska, te ih, s rukama podignutim iznad glava, istjerala u dvorište, gdje su ih postrojili uza zid kuće. Kako je navela, odatle su ih odveli u kuću doktora Sajdovića, gdje je bilo još mještana Bošnjaka.

Nakon dva sata, prema iskazu svjedokinje, autobusima su ih odvezli u Brezovo Polje, gdje su razdvojili muškarce i žene, te ih smjestili u odvojene kuće.

“Muškarci su se svako jutro morali javljati u školu – na prozivku”, navela je svjedokinja i dodala kako je tu ostala do 17. juna 1992. te da se tog dana muškarci nisu vratili s prozivke, a da je njima rečeno da su odvezeni u logor “Luka”.

Svjedokinja je navela kako je zaštićena svjedokinja CR-3 bila kod nje, da su brinuli o njoj dok joj je majka na putu, te da je zajedno s njima odvezena u Brezovo Polje.

“Ona je tu srela neke prijatelje od svog brata i pitala me da li da ide s njima u Brčko, jer su joj oni rekli da joj je brat tamo sakriven. Rekla sam joj da nisam u stanju da donosim odluke umjesto nje”, ispričala je svjedokinja te dodala kako je CR-3 otišla za Brčko.

Ona je navela kako je CR-3, prvi put nakon toga, vidjela pet godina poslije rata u Tuzli, kada joj je kazala da je seksualno zlostavljana.

“Njena majka me pitala zašto nisam odlučila umjesto nje, jer je mislila da ne bi bila ovako zlostavljana da je otišla sa mnom”, navela je svjedokinja i dodala kako su i kod njih odvojili mlade žene i djevojke i seksualno ih zlostavljali, te da je u tim momentima bila sretna da nije s njom.

Svjedokinja je navela kako sa CR-3 nikada nije detaljno pričala o tome, već da joj je ona u nekoliko navrata sama ispričala neke dijelove.

“Zlostavljana je 20 dana u kući Reizovića, rekla mi je da su ona i još jedna žena seksualno zlostavljane”, ispričala je svjedokinja.

Ona je kazala kako je za optuženog Petrovića čula tek kada je dobila poziv za svjedočenje, te pošto se u pozivu navodilo da će govoriti i o CR-3, pitala je nju zna li ko je čovjek.

“Rekla mi je: ‘Taj čovjek me silovao’”, navela je svjedokinja.

Stojan Petrović je optužen da je u svojstvu pripadnika Interventnog voda protivpravno zatvorio žensku osobu bošnjačke nacionalnosti i silovao je pod prijetnjom da će joj ubiti srodnike.

Suđenje se nastavlja 23. marta.

 

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno