bdf.brcko@gmail.com

Brčanka Azra Šabanović nema nikakve veze sa ubistvom Eskobara u Beogradu?

Azra Šabanović je uhapšena na osnovu potjernice koju je za njom raspisala Srbija zbog sumnje da je umiješana u ubistvo Ranka Radoševića Eskobara u Beogradu.

“Azra Šabanović je dijete koje nema nikakve veze sa događajem koji joj se stavlja na teret. Ona nije osuđivana, izvanredna je studentica i nema nikakvog razloga da se krije. Ovdje se radi o klasičnoj zabludi”, kazao je advokat Damir Kočo koji zastupa 22-godišnju Brčanku koja je uhapšena 14. marta u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu na sjednici održanoj u Sudu BiH.

Azra Šabanović je uhapšena na osnovu potjernice koju je za njom raspisala Srbija zbog sumnje da je umiješana u ubistvu Ranka Radoševića Eskobara u Beogradu. Osim Šabanović, u Beogradu je uhapšena i jedna maljoletnica (17), a sumnja se da su radile po nalogu pripadnika kavačkog klana.

Prema pisanju srbijanskih medija, njih dvije su, zajedno s Markom Pjanovićem iz Brčkog koji je također uhapšen sinoć, namamile Radoševića na sastanak na koji su umjesto njih došle ubice, zbog čega su uhapšeni Stefan Z. (28) i Luka V. (26) kao direktni izvršioci.

Osumnjičena Šabanović se danas pojavila u sudnici Suda BiH kako bi se izjasnila o navodima iz potjernice Interpola iz Srbije koja traži njeno izručenje. Sutkinja za prethodni postupak Sena Uzunović predločila je osumnjičenoj njena prava o postupku nakon hapšenja.

Uzunović je 22-godišnjakinji kazala da je potjernica za njom raspisana zbog sumnje da je počinila krivična djela pomoć i podsticanje na krivično djelo ubistvo za koje se može izreći kazna zatvora maksimalno 40 godina. Na upit da li joj je to poznato, Šabanović je kazala: “Da, sada jeste.”

Na upit Uzunović da li je bila u Beogradu krajem februara, osumnjičena je kazala: “7. marta sam se vratila u BiH.”

“Ovdje se radi o šturom činjeničnom opisu koji se odnosi na moju branjenicu. Predlažem Sudu da se ona pusti na slobodu uz mjere zabrane, kućni pritvor ili da joj se stavi nanogica, jer ona nema namjeru da bježi bilo gdje. Smatram da nema potrebe za zadržavanjem. Ona nije ni znala da je osumnjičena niti da ima potjernica za njom”, kazao je Kočo, prenosi Oslobođenje.

On smatra da medijski natpisi “tendenciozni i nepotrijepljeni činjenicama”.

“Naročito oni iz Srbije i idu u smjeru stvaranja slike u javnosti da je potraživana državljanka BiH već presuđena bez presude suda. Svi tekstovi žute štampe navode javnost na krive krive zaključke”, smatra Kočo. Odluku o zadržavanju u pritvoru Sud će donijeti u najkraćem roku, poručila je sutkinja Uzunović na kraju ročišta.

 

Izvor: oslobođenje

 

 

Izdvojeno