bdf.brcko@gmail.com

Održan sedmi “Brčko Night Gala Open” u Brčkom

Plesni klub „Mambo Brčko“ i Savez sportsko – plesnih klubova u Bosni i Hercegovini, u subotu su u Brčkom organizovali sedmi po redu Međunarodni turnir u latinoameričkim i standardnim plesovima pod nazivom “Brčko Gala Night Open” i “Memorial Tauke Turebekov”, kao i državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u latino – američkim i standardnim plesovima.

Pobjednici turnira „Memorial Tauke Turebekov“ u standardnim plesovima su plesni par Iliya Dobrev i Daria Posypai iz Bugarske, drugo mjesto pripalo je Mihajlu Stojkoviću i Mini Sofronijević iz Srbije, dok su u ovoj kategoriji treći Anes Taljanović i Džejla Ahmetović iz Bosne i Hercegovine.

„Brčko Gala Night“ u latino – američkim plesovima u kategoriji odraslih (adult) osvojili su
Nino Djordjevic i Ana Gedl iz Slovenije. Drugo mjesto pripalo je plesnom paru Nikola Andrić i Anastasija Pantelić iz Srbije, a treće Vladimiru Gubici i Dolores Pijetlović takođe iz Srbije.

Na turniru je učestvovao 21 klub iz šest država svijeta – BiH, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske i Indije, a bilo je više od 500 takmičara. Sportsko plesni parovi, solo učesnici i formacije takmičili su se u nekoliko kategorija.

Najuspješniji klub na Državnom prvenstvu BiH je Plesni klub „Mambo Brčko“ sa sedam titula državih prvaka BiH. Asija Atić, takođe članica PK „Mambo Brčko“ pobjednica je Kupa Balkana u kategoriji Adult LA Solo.

Sudije turnira takođe su došle iz nekoliko država – Mihajlo Živanović Srbija, Sabrina Manuzi Italija, Marija Lazarević Srbija, Blaž Pocajt Slovenija, Marija Prelević Srbija, Mirza Geljo Bosna i Hercegovina, Jovana Klajić Srbija, Ivanka Marki Hrvatska, Branislava Radovanović Srbija, Semir Šerić Bosna i Hercegovina, Sladjana Ivanišević Srbija, Matija Novosel San Marino i glavni sudija Viktorija Savanović iz Bosne i Hercegovine.

Osim velikog broja učesnika, turnir je pratila i brojna publika, bodreći svoje takmičare i učesnike, ali i motivišući organizatora da i naredne godine ponovo priredi plesni spektakl u Brčkom, na koji je, kao rijetko gdje, ulaz za publiku slobodan.

Plesni turnir u Brčkom organizovan je kao dio svečanog programa kojim se obilježava 23. godišnjica Brčko distrikta BiH, a plesni događaj je, u ime glavnog pokrovitelja manifestacije, otvorenim proglasila Slavica Pavlović, savjetnica gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Izdvojeno