bdf.brcko@gmail.com

Da li neka od stranka Trojke uslovljava podršku SBiH-u u Brčko Distriktu odbijanjem koalicije u Unsko-sanskom kantonu sa SDA

Predstavnici SDA, NES-a i DF-a su u zgradi Predsjedništva BiH potpisali sporazum o formiranju koalicije u Unsko-sanskom kantonu, a kako su rekli naknadno će i Stranka za BiH potpisati sporazum.

Sastanku su prisustvovali i lideri stranaka, a jedina stranka čijeg niti predsjednika, niti predstavnika nije bilo je Stranka za BiH.

Uslovljavanje podrške?

Razlog zašto je to tako mogao bi se ogledati i u tome da ova stranka, zajedno sa strankama koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva, ruši SDA-ovog gradonačelnika Brčko distrikta Eseda Kadrića, pa iz ove stranke očekuju epilog toga.

Naime, u srijedu se održava sjednica Skupštine Brčko distrikta, a umjesto Eseda Kadrića, na to mjesto bi trebao doći SBiH-ov Zijad Nišić.

 

Postavlja se pitanje da li neka od stranka Trojke uslovljava podršku SBiH-u u Brčko distriktu odbijanjem koalicije u Unsko-sanskom kantonu, a u ovom odnosu snaga Budžet Brčko distrikta je zlatna koka u odnosu na Budžet USK.

Budžet Brčko distrikta ogroman

Budžet USK u prethodnoj godini je iznosio 281.765.995 KM, a ovaj kanton ima 273.000 građana, dok je Brčko distrikt imao budžet od 239.163.267 KM, a ova jedinica lokalne samouprave ima samo 83.516 stanovnika, a osim toga česta su izdvajanja iz oba entiteta za Brčko distrikt.

Ipak, SDA, NES i DF imaju potrebnu većinu i bez Stranke za BiH, obzirom da SDA ima osam, NES osam i DF tri zastupnika, a Skupština USK broji 30 mandata. Ostaje da se vidi da li će ova koalicija probuditi nezadovoljstvo među zastupnicima NES-a, s obzirom da je ova stranka ranije bila žestok oponent SDA.

Izvor: dnevni avaz

Izdvojeno