bdf.brcko@gmail.com

Bulčević: Imamo dovoljno ruku da imenujemo novog gradonačelnika Brčko Distrikta

Za 15. mart zakazana je sjednica Skupštine Brčko Distrikta na kojoj bi se dužnosti trebao razriješiti aktuelni gradonačelnik Esed Kadrić (SDA), dok bi odmah potom njegovo mjesto trebao zauzeti Zijad Nišić iz Stranke za BiH. Gostujući na N1 poslanik NiP-a u Skupštini Brčko distrikta Damir Bulčević rekao je da imaju dovoljno ruku da izglasaju smjenu Kadrića.

Formiran je novi probosanski blok u Brčko Distriktu. Pored NiP-a, tu su SBiH, SDP, SBB, nezavisni kandidat, te poslanici iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

“Kreiran je probosanski blok i u ovom momentu smo dogovarali sa poslanicima iz reda hravstskog i srpkog naroda i imamo dovboljno ruku da to uradimo. SBiH i SDP su nekada bile u koaliciji sa SDA , došlo je do promjene i nove platforme koju smo dogovorili”, kaže Bulčević.

Šta to novonastali probosanski blok zamjera aktuelnom gradonačelniku Kadriću i koliko je do ovoga dovelo njegovo djelovanje, a koliko formiranje nove koalicije na državnom nivou, Bulčević kaže:

“Problemi u Brčko Disktriktu se godinama nagomilavaju. Imamo štrajkove zdravstvenih radnika i neke nove najavljene štrajkove. Naravno da je i politika sa državnog nivoa utjecala da ovdje dođe do nove moderne političke koalicije koja se zasniva na programskom djelovanju, a ne na podjeli fotoelja”, dodao je.

Aktualni gradonačelnik Kadrić kaže da se po gradilištima i aktuelnim projektima najbolje vidi njegov učinak u prethodnom periodu.

“Kada smo razgovarali sa poslanicima iz reda hrvatskog i srpskog naroda s kojima trebamo potpisati koaliciju, nije bilo dovoljno inforamcija o novim projektima za Brčko Didstrikt, iako imamo najveći budžet po broju stanovnika u BiH. imamo Samo dvije nove fasade u gradu i to je njegov posao do sada”, rekao je.

Probosanski blok se dogovorio da onaj Klub koji ima najviše poslanika predloži kandidata za gradonačelnika i to je SBiH te su oni kandovali Nišića za gradonačelnika.

“Smatramo da je Nišić kvalitetno rješenje i ima veliko političko iskustvo, a ima našu podršku u razvoju Brčko Distrikta”, dodaje.

Takođe se i za članove uže porodice kandidata za gradonačelnika Zijada Nišića, tvrdi se kako su svi redom na budžetu. Posebno se apostrofira njegov brat Mensur, koji je navodno godinama u raznim upravnim odborima. Neki kažu da je problem nastao kada je gradonačelnik Esed Kadrić smijenio Nedima Hamzabegovića (SBiH) sa šefovskog mjesta u Vladi Distrikta Brčko.

“Gospodin Nišić ima sina i kćerku koji su ljekari, a znamo da smo u deficitu s ljekarima i drago nam je da su tu. Njegov brat je osoba sama za sebe i vjerovatno je svojim radom zaslužio te pozicije. Polovinom decembra smo razgovarali sa SBiH i SDP-om mi i SBB o formiranju nove koalicije. SBiH i SDP su razgovarali sa aktuelnim gradonačelnikom i rekli ako se neke stvari ne promjene oko infrastrukturnih projekata da mu neće dati podršku”, ističe Bulčević.

Za kraj je dodao kako ih očekuju veliki projekti i da je prioritet Luka Brčko.

“Očekuju nas veliki projekti oko Luke Brčko. Trebamo da nabavimo lučku dizalicu, ali prema riječima direktora luke to će biti brzo rješeno i da luka bude oslonac privrede ovog regiona”, kazao je Bulčević.

Izvor: N1

Izdvojeno