bdf.brcko@gmail.com

Prekompozicija vlasti u Brčkom do 15. marta?

Novoformirani probosanski blok skupa sa srpskim i hrvatskim klubom u Skupštini Brčko distrikta održali su zajednički sastanak, a do 15. marta bi trebala biti održana sjednica spomenutog zakonodavnog tijela na kojoj će uslijediti prekompozicija vlasti.

Kako saznaje Klix.ba, članovi tri kluba u Skupštini Brčko distrikta održali su sastanak, a tom prilikom je dogovorena izrada zajedničkog programa rada.

Ovaj program bi, kako na je rečeno, trebao biti završen do kraja ove sedmice, a uz njega će paralelno biti izrađen i sporazum o zajedničkom djelovanju.

S druge strane, sjednica Skupštine Brčko distrikta trebala bi biti zakazana do 15. marta, a za vrijeme koje će se vršiti razmatranje smjene aktuelnog gradonačelnika Eseda Kadrića iz SDA.

Njegovo razrješenje dužnosti zatražili su zastupnici iz Naroda i pravde (NiP), Socijaldemokratske partije (SDP), Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Saveza za bolju budućnost (SBB) uz zastupnicu iz reda nacionalnih manjina Mejru Šečić. Svi oni skupa čine novi probosanski blok u Skupštini Brčko distrikta.

Svoju zajedničku saradnju ukupno osam skupštinskih zastupnika ozvaničilo je protekle sedmice sporazumom o koalicionom djelovanju. Nakon toga uslijedio je sastanak sa članovima srpskog i hrvatskog bloka, u kojima se, između ostalog, nalaze SNSD i HDZ.

Inače, koalicona saradnja SDA, SBiH i SDP-a zvanično je prestala u trenutku kada je gradonačelnik Kadrić smijenio Nedima Hamzabegovića iz SBiH sa pozicije šefa Odjeljanja za stručne i administrativne poslove Brčko distrikta.

Veoma brzo je uslijedio odgovor koji se ogledao u potpisivanju zajedničkog sporazuma o saradnji nove Četvorke, kao i predstavljanje Zijada Nišića iz SBiH kao kandidata za novog gradaonačelnika Brčkog. U tom trenutku SDA je ostala usamljena na području distrikta.

Inače, u Brčkom je danas, u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini te predstavnika političkog i javnog života, svečanom akademijom obilježena 23. godišnjica uspostave distrikta.

Brčko distrikt je uspostavljen godinu dana nakon donošenja konačne Arbitražne odluke, sa međunarodnim supervizorom na čelu, koji sve do danas nadgleda uspostavu institucija vlasti shodno arbitražnoj odluci.

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno