bdf.brcko@gmail.com

Brčko distrikt BiH je i zvanično najgori po svim pokazateljima

Kasni je jesenski dan u našem gradu, na prozoru gradske vijećnice slavodobitno se vijori zastava Evropske unije. Postali smo kandidat.

Pretpostaviti je da su naši političari vrijedno radili kako bi ispunili sve uslove da postanemo dio unije. Samo još par koraka.  Ne bi valjda mahali zastavom tek tako.

Ali (to je ono što nas uvijek vrati u zbilju) istina je sasvim drugačija. Prema informacijama koje su svima dostupne u dokumentu koji se zove – „Nacrt Izvještaja o napretku u provedbi Akcijskog plana za reformu javne uprave i Strateškog okvira za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini“ daleko smo mi od EU, a što je još poraznije u ovakavoj BiH naš grad, Brčko distrikt BiH je i zvanično najgori po svim pokazateljima.

Tako se u izvještaju između ostalog apostrofira da je u reformi javne uprave  NAJVEĆI RIZIK NEDOSTATAK POLITIČKE PODRŠKE, da ne postoji pravni okvir za kontrolu pružanja usluga, te da NIJE ZABILJEŽEN NAPREDAK U OBLASTI KADROVSKOG PLANIRANJA I ZAPOŠLJAVANJA U DRŽAVNU SLUŽBU, NITI PRAVIČNOG SISTEMA PLATA I NAKNADA.

Izvještaj obuhvata sve planirane mjere i aktivnosti koje su trebale biti implementirane do kraja 2022. godine., urađeni su i grafički i statistički prikazi ovih poražavajućih rezultata, a „Strateški okvir sadrži ukupno 17 mjera raspoređenih u četiri reformske oblasti (uz izuzetak oblasti Upravljanja javnim finansijama koja nema definisane mjere), koje se mjere pomoću 39 indikatora. Niti jedna mjera na kraju 2022. nije u cijelosti ispunjena“. 

 MJEREPodaci za BD                        Dostignuto         djelomično         nije d.
IZRADA POLITIKA I KOORDINACIJA              2                           4                            13
DRŽ. SL. I UPR. LJUDSKIM POTENCIJALIMA     11                        4                                     18
ODGOVORNOST                                              2                         0                                   46
PRUŽANJE USLUGA                                         1                             1

32

Skidaj zastavu. Svaki komentar je suvišan.

 

„Nepošteni građanin“

Izdvojeno