bdf.brcko@gmail.com

Udruženje reditelja u BiH: Mi saopštenje Ruske ambasade smatramo prijetnjom

Udruženje reditelja u Bosni i Hercegovini oglasilo se saopštenjem kao odgovor na reakciju Ambasade Rusije na predstavu “Idiot” Narodnog pozorišta Sarajevo, u režiji Selme Spahić.

“Koliko god zvuči bizarno, Ambasada Ruske Federacije u BiH objavila je svoju kritiku za predstavu ‘Idiot’, koju je prema motivima istoimenog romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u Narodnom pozorištu Sarajevo, režirala Selma Spahić, rediteljica i profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Da se Ruska ambasada zadržala na pozorišnoj kritici, ovaj čudni događaj bi bio samo neobičan potez nekog ambasadinog službenika. Ali Ruska ambasada je odlučila da našoj koleginici objasni šta smije, a šta ne smije da radi u pozorištu; iz kakve porodice ona dolazi; u kojem rodu treba da bude ime njene profesije i da li smije da govori o bomardovanom pozorištu u Mariupolju.

Povrh svega, naša je koleginica upozorena da može da režira Dostojevskog samo onako kako se režira u Rusiji i kako se režiralo u Sovjetskom savezu.

Nije problem samo u tome što je Ruska ambasada zaboravila da je Danil Harms davno napisao pripovijetku, remek djelo ‘Starica’, koja je parodija na roman ‘Zločin i kazna’ F.M. Dostojevskog.

Problem je što je Ruska ambasada zaboravila da rediteljice i reditelji u ovoj zemlji, ma kako ona bila i posna i bosa, mogu režirati šta hoće i kako hoće. Da je kod nas umjetnost slobodna. Kao što bi umjetnost trebala biti slobodna u svakoj zemlji.

S obzirom da ova intervencija protiv naših umjetnika dolazi iz zemlje iz koje umjetnici bježe, jer neistomišljenici završe u zatvoru ili skončaju otrovani ili pod čudnim okolnostima – mi saopštenje Ambasade Ruske Federacije smatramo prijetnjom”, poručili su iz Udruženja reditelja u Bosni i Hercegovini.

Izdvojeno