bdf.brcko@gmail.com

Srpsko viđenje Distrikta Brčko: Otimaju Brčko od Republike Srpske

I Republika Srpska ima svoju bolnu tačku, svoje Kosovo i Metohiju, to je Distrikt Brčko! Grad odbranjen tokom građanskog rata u BiH od 1. marta 1992. do 21. novembra 1995. godine, ali 5. marta 1999. godine, odlukom američkog diplomate i političara Robertsa Ovena, postao je „treći entitet” u „Dejtonskoj tvorevini”.

Tako je najmlađa srpska zemlja „presečena” na dva dela gde je najtanja – na „koridoru života” za koji se u eto 1992. godine velikom borbom i hrabrošću, žrtvama i umećem, izborila Vojska Republike Srpske. Tada je pogodinulo 413 boraca Vojske Republike Srpske, 1.509 ih je bilo ranjeno. „Koridor života” je odgovor srpskog naroda na ubistvo dvanaest beba u banjalučkom porodilištu, koje zbog sankcija međunarodne zajednice nije imalo kisika za adekvatan tretman novorođenčadi na Intenzivnoj nezi Kliničkog centra „Paprikovac”. Nestašica je bila posledica blokade srpske teritorije od strane hrvatskih i muslimanskih vojnih snaga u rejonu Semberije.

I sada, 21 godinu kasnije, Srbi u Brčkom su ponovo „u manjini” jer se grad naseljava radnom snagom hrvatske i muslimanske nacionalnosti iz ostalih krajeva BiH. Bukvalno je Distrikt Brčko „Bosna u malom” u okvirima “Dejtonske zemlje” definisane kao zemlja dva entiteta i tri naroda.

Novo Kosovo i Metohija!

Ove redove, za koje je Nenad Novaković, glavni čovek izdavačke kuće „Besjeda” iz Banjaluke rekao da su proročki, napisao sam u knjizi „Humano srce Srpske” koja je ugledala svetlost dana u jesen 2020. godine, a posvećena je humanitarnom i sportskom radu Milorada Arlova. Da Brčko žele da otmu od Republike Srpske videlo se u sredu veče, na utakmici juniorskog futsal Kupa Republike Srpske između ekipa KMF Brčko Zdravlje i KMF Radnik Bijeljina.

Grupa huligana u šovinističkom naletu napala je u Brčkom autobus sa igračima juniorske ekipe iz Bijeljine. Njih očigledno nije interesovala utakmica jer su dvoranu ušli ogrnuti ratnim zastavama s ljiljanima Armije BiH i vulgarno su vređali obe ekipe što igraju utakmicu Kupa Republike Srpske! Taj šovinistički pir trajao je sve do 32. minuta dok nije reagovao delegat utakmice Dragan Jovičić iz Brčkog, prekinuo utakmicu i tražio od policije da isprazni taj deo tribine, što je i učinjeno.

Međutim, tu nije stalo orgijanje ratnički nastrojenih huligana, sačekali su autobus sa igračima Radnika ispred dvorane i bacali su kamenice na njega. Na svu sreću, nije bilo povređenih, nanesena je materijalna šteta, ali i duševna bol članovima bijeljinske ekspedicije koja je došla samo da igra fudbal. Sve ovo se dogodilo 1. marta, kada muslimani u BiH slave „Dan državnosti”, a tada je, 1992. godine u Sarajevu ubijen srpski svat što je bio direktni povod za građanski rat u BiH.

Nakon divljačkog orgijanja u Brčkom, dan kasnije nastavljeno je šovinističko ponašanje najekstremnijih grupacija iz reda muslimanskog naroda u Sarajevu. Tako su „BH fanatikosi” organizovali protest ispred Fudbalskog saveza BiH, a putem društvenih mreža su napisali:

„Čestitamo Dan nezavisnosti i ove godine na istu adresu, a posebno ‘uvaženom’ sekretaru Adnanu Džemidžiću. Kada nemate ni zrno karaktera, veoma je lagano da vas gaze struje kojima Bosna i Hercegovina kao uspešna država nije cilj. Sretno da bude, crknite od muke”.

Zanimljivo je da 1. mart kao „Dan državnosti” nisu čestitali ni ostali strukovni sportski savezi na nivou BiH: rukometni, odbojkaški, atletski, biciklistički… Nije to uradio ni Košarkaški savez BiH, ali NBA igrač Jusuf Nurkić, poznat po disckriminacionim i šovinističkim izjavama i objavama na mrežama se oglasio. Nije „udario” na Košarkaški, već i on, uz „Fanatikose”, na fudbalski savez. Napisao je:

„Jesu li nam ove godine čestitali 1. mart iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine? Bojim se da će ovo biti sve veći problem. Još malo pa će ovi, koji vode ovo, sami morati na tribine”.

Uz kapitena „Zmajeva” Edina Džeku, čestitku je uputio Zvjezdan Misimović, direktor „A” fudbalske reprezentacije BiH. On je na društvenim mrežama podelio fotografiju zvanične zastave BiH na fudbalskom terenu i napisao: „Sretan dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”. Istu objavu podelio je i na profilu svoje fudbalske Akademije „Miske”.

Pred Republikom Srpskom su dani i godine istinskih iskušenja i bitke za izvornost i autonomnost zagarantovanu Dejtonskim sporazumom, jer njeni dušmani, očigledno je, koriste fudbalske i sportske mehanizme da trenutnu državnu zajednicu „Dva entiteta i tri naroda” urede po svojim „merilima i vrednostima”, u kojoj će jedan – muslimanski narod, imati apsolutnu dominaciju nad ostala dva, Srbima i Hrvatima. U svakom smislu!

Nešto slično viđeno je na zagrebačkom stadionu „Maksimir” 13. maja 1990. godine kada je umirala Jugoslavija koju su jedino branili i čuvali Srbi zadojeni jugoslovenstvom, a svi ostali narodi dobili nacionalne države… Zato Republika Srpska, koja ima status „više od autonomnosti, a manje od državnosti” treba da bude mudra i sačeka povoljan trenutak, koji će sigurno doći, te reaguje isključivo u ličnom i interesu svog naroda.

Distrikt je inače vrsta administrativne jedinice u nekim državama koju može da kontroliše lokalna samouprava. Može da se deli na druge manje oblike jedinica, okruge, opštine i druge. U određenim slučajevima izraz distrikt ima jedinstveno značenje, tj. označava zasebnu prostorno-upravnu jedinicu za vanrednim stepenom autonomnosti, koja je, sa druge strane, svojom veličinom manja nego pokrajina.

KMF RADNIK: ŠTA JE SLEDEĆE?

Povodom napada na klupski autobus u Brčkom Klub malog fudbala Radnik iz Bijeljine je izdao saopštenje za javnost u kojem stoji:

„Nažalost, nemile scene nas vraćaju u prošlost. Svi koji poznaju stanje u KMF Radnik znaju da su svi ljudi raznih nacionalosti dobrodošli u naš klub. Posle turnira u Sarajevu, gde su napadnuti Srbi, pa nakon ovih dešavanja u Brčkom šta je sledeće? Da li neko treba da nastrada pa da se svi zajedni zapitamo gde mi to živimo? Pozivamo FSRS, FS BiH, medije, institucije da kazne, osude ovakave napade i indentifikuju počinioce. Žalosno je što je to radila grupa mladića od 17 do 20 godina. Postavlja se pitanje zašto ti ‘navijači’ nisu odstranjeni sa utakmice i igračima obezbeđeno bezbedno napuštanje sa mesta odigravanja utakmice?”

SAOPŠTENjE FSRS

Saopštenje za javnost povodom nemilog događaja u Brčkom izdao je i Fudbalski savez Republike Srpske:

„Fudbalski savez Republike Srpske najoštrije osuđuje šovinistički ispad grupe huligana u Brčkom, koja je prekinula utakmicu juniorskog futsal Kupa Republike Srpske između ekipa KMF Brčko i KMF Radnik, te nakon nje kamenovala autobus gostiju iz Bijeljine.

Prava je sreća u ovom nemilom događaju da nije bilo povređenih aktera utakmice i da su izbegnute teže posledice do kojih je moglo da dođe, na dan kada su strasti bile uzavrele u, ionako rovitom i nestabilnom, našem društvu. Ovakvi i slični događaji, ne doprinose ni sigurnosti ni toleranciji na sportskim priredbama na koje naša organizacija svakodnevno poziva, u opštem interesu i zaštiti sportista. Oni su uvek opasnost da budu povod za eskalaciju nečega mnogo gorega, onoga čemu nije mesto na sportskim terenima.

Fudbalski savez Republike Srpske, kao organizator pomenute utakmice, traži od nadležnih institucija Brčko distrikta da u što kraćem vremenu identifikuje napadače i procesuira ih u skladu sa važećim zakonima, u cilju zaštite sportista i sporta, ali i svih građana Brčko distrikta, Republike Srpske i BiH.

U nadi da će ovaj nemili događaj u Brčkom biti rasvetljen, Fudbalski savez Republike Srpske, u skladu sa svojim resursima, nudi pomoć svim republičkim i državnim institucijama u suzbijanju netolerancije i mržnje kojima nije mesto u sportu”.

POGAŽENO MEĐUNARODNO PRAVO

Vitomir Popović, akademik i dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci je o statusu Brčkog rekao:

Arbitraža za Brčko je bila farsa veka jer je sve urađeno suprotno odredbama međunarodnog prava. Arbitraža je trebalo da se odnosi samo na liniju razgraničenja, a ne na status. Brčko je dejtonskim sporazumom u sastavu Republike Srpske, da bi nakon nekoliko godina arbitriranja bilo prebačeno u nadležnost BiH. Nisu ispoštovani ni rokovi za donošenje arbitražne odluke koji su bili utvrđeni kompromisnom klauzulom.

Izvor: zurnal.rs

Izdvojeno