bdf.brcko@gmail.com

Predstavnici Vlade, Skupštine i menadžmenta JZU razgovarali s zaposlenicima Zdravstvene stanice Bijela

Nakon što je najavljena obustava rada zaposlenika Zdravstvene stanice Bijela, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić danas je s članovima Vlade posjetio ovu stanicu kako bi razgovarao sa zaposlenicima. Prisutni su bili predstavnici Skupštine kao i menadžment JZU „Zdravstveni centar“.

„Mi imamo tri ključna zahtjeva, a to su plaćanje putnog troška, jer dosta nas putuje od različitih relacija i nismo nikada imali plaćene te troškove, a s obzirom na trenutne cijene goriva i inflaciju, to nama sada predstavlja veliki problem i izdatak. Zatim, povećanje plate za 10% i sklapanje kolektivnog ugovora koji do sada nismo uspjeli ostvariti. Zamolila bih naše pacijente da imaju strpljenja i razumijevanja za novonastalu situaciju“, izjavila je novinarima šefica Zdravstvene stanice Bijela dr. Luca Topalović.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić istakao je žaljenje zbog nastale situacije.

„Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge je o ovome saznalo putem medija i mislim da su ovo stvari koje su se moglo institucionalno riješiti. Vlada Brčko distrikta BiH je uveliko pokrenula procedure za povećanje plata i svakako radi na rješavanju ovih situacija o kojima se već godinama govori, kao što su putni troškovi. Nakon konsultacija s rukovodstvom Vlade, gradonačelnikom i zamjenikom, djelovat ćemo zajedno s menadžmentom i ove zahtjeve prihvatiti, ne samo u interesu zaposlenika, nego i naših pacijenata“, izjavio je Šadić.

„Zdravstvena ustanova postoji od 2013. godine, ranije je djelovala u sastavu Odjeljenja za zdravstvo, a kolektivni ugovor, kojim se detaljnije regulišu prava i obaveze zaposlenika, nije sačinjen. Mi smo u fazi sačinjavanja radnih grupa koji će usaglasiti materijal i elemente ugovora, naravno u saradnji s radnicima Zdravstvene stanice Bijela i sa Sindikatom nezavisnih radnika u zdravstvu. Upoznali smo Vladu i Skupštinu o aktivnostima, u stalnoj smo komunikaciji s Upravnim odborom, kako bismo što prije okončali ovu situaciju na najkvalitetniji mogući način“, istakao je direktor JZU Emir Osmanović.

 

Zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić kazao je da se radi o zakonitom štrajku zdravstvenih radnika jer su se njihovi problemi i poteškoće zanemarivali, te da se radi o složenom problemu koji ne može riješiti samo jedna osoba niti jedna pozicija.

„Svi su danas ovdje došli s razlogom, da se upoznaju s problemom koji ne može riješiti jedna osoba niti može riješiti jedna pozicija. Ovo je iskorak što su uradili radnici Zdravstvene stanice u Bijeloj, koji su krenuli da alarmiraju problem u kojem se nalaze, kao i teškoću obavljanja posla uvažavajući činjenicu da je profesija kojom se bave u drugim državama jako tražena, višestruko plaćena, s višestruko boljim uslovima za rad. Nas to mora držati budnima, stoga im treba osigurati adekvatna materijalna sredstva u smislu plaćanja putnih troškova, minulog rada, noćnog rada, dežurstva, prekovremenog rada i slično“, izjavio je zamjenik dr. Anto Domić.

 

 

 

 

SEKTOR ZA INFORMISANjE

 

 

Izdvojeno