bdf.brcko@gmail.com

Brčko neće biti smetnja izgradnji autoputa, važno je držati se zakonskih procedura

„Plan izgradnje dionice autoputa koja prolazi kroz Brčko je urađen i usaglašen na svim nivoima. Odjeljenje je prihvatilo prijedlog nakon više raznih analiza i diskusija i sada je na Skupštini Distrikta kada će ga usvojiti.  Smatram da ne postoji niti jedan stručni argument da ga poslanici ne usvoje.Brčko neće biti smetnja izgradnji autoputa, važno je držati se zakonskih procedura i ni u kom segmentu ne odstupati od  plana“, kazao je za Politicki.ba Ismet Dedeić direktor Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta Brčko.

Dedeić opovrgava navode pojedinih dužnosnika Rs-a o navodnim opstrukcijama izgradnje autoputa od Bijeljine do Banje Lukena dijelu trase koja prolazi kroz Distrikt, te da te opstrukcije dolaze kako iz Distrikta, tako i iz Federacije BiH.

„Postoje jasne procedure. Distrikt je samo u obavezi da za 31 kilometar koliko je duga dionica koji prolazi kroz njegovu teritoriju utvrdi trasu i riješi imovinsko-pravne odnose.

Ono što je sigurno, Distrikt neće finansirati izgradnju autoputa i tu će se morati tražiti investitor“, navodi Dedejić u razgovoru za Politicki.ba.

O tome ko bi mogao biti potencijalni investitor na dionici koja prolazi kroz teritoriju Distrikta, Dedeić smatra da je nezahvalno špekulisati.

Ugovor o izgradnji dionice od Bijeljine do Brčkog duge 17 kilometara, Rs je već potpisala sa jednom kineskom kompanijom.

Obzirom na zainteresiranost određenih velikih evropskih kompanija za gradnju, ne samo trase kroz Distrikt već i 31 kilometar duge trase koja prolazi kroz Federaciju, zasad se niko ne usuđuje prognozirati ko bi mogao dobiti ovaj veliki posao.

 

Izvor:

Piliticki.ba//Otisak.ba

Izdvojeno