bdf.brcko@gmail.com

Iljazović prešao u SBiH: Nastavlja se put ka smjeni Kadrića

Brčanski ogranak Stranke za BiH postao je jači za još jednog skupštinskog zastupnika, odnosno Abdulaha Iljazovića koji je u proteklom periodu djelovao samostalno, saznaje Klix.ba. Ovim potezom, između ostalog nastavlja se put ka izbacivanju SDA iz vlasti te smjene njihovog gradonačelnika.

Zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Abdulah Iljazović danas je zvanično pristupio Stranci za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), saznaje Klix.ba. Pored Iljazovića, SBiH Brčko distrikt u Skupštini ima još dva zastupnika i to Zijada Nišića i Mehmedaliju Karamujića.

Iz SBiH su za Klix.ba kazali da dolazak Iljazovića predstavlja važno pojačenje te da se očekuje dalji rast stranke. Za Iljazovića su kazali da je zastupnik od 2020. godine, da je jedan od najaktivnijih te da je posebno popularan među mlađom generacijom distrikta.

Kao što je poznato od ranije, politička klima u Brčko distriktu užarena je proteklih dana, a posebnu iskru jučer je bacio gradonačelnik Esed Kadrić koji je donio odluku o razrješenju dužnosti jednog od uposlenika vlade Nedima Hamzabegovića, koji je član SBiH.

Iz kabineta Kadrića je kao razlog navedeno da je predsjednik brčanskog odbora Stranke za BiH Zijad Nišić prekršio koalicioni sporazum, navodeći ga kaopredvodnika aktivnosti na smjeni gradonačelnika po nalogu centralne stranke u Sarajevu.

Također, Kadrić je drugog člana SBiH Majazudina Vehabovića, koji vrši mandat šefa Odjeljenja za komunalne poslove, ostavio na toj poziciji, uslovivši ga da istupi iz stranke te dalji rad nastavi kao nestranački kadar. Međutim, Vehabović je to kategorično odbio, navodeći da će podnijeti ostavku ukoliko odluka o razrješenju Hamzabegovića ne bude povučena.

Paralelno s Kadrićem, ne miruju ni članovi ostalih političkih stranaka koji obavljaju neformalne razgovore vezano za uspostavu novog probosanskog bloka. Kako je Klix.ba ranije objavio, u njemu bi se bez SDA, trebali nalaziti SBB, NiP, SDP, SBiH, kao i Mejra Šečić iz reda nacionanih manjina.

Nova koalicija danas bi mogla biti ozvaničena, nju će podržati i srpski te hrvatski blok, a prema informacijama kojima nezvanično raspolaže Klix.ba u narednim danima bi mogla uslijediti i smjena SDA-ovog gradonačelnika uz predlaganje novog.

 

 

 

(klix.ba)

Izdvojeno