bdf.brcko@gmail.com

SDA bi u Brčkom mogla ostati bez vlasti: Na pomolu nova koalicija, pregovara šest stranaka

Nova politička koalicija izvjesno bi mogla biti formirana u Brčko distriktu, čime bi Stranka demokratske akcije (SDA) bila svrgnuta s vlasti, a uslijedila bi i smjena njihovog gradonačelnika te dva ministra.

U tom smjeru dosad su obavljeni neformalni razgovori između šest stranaka, saznaje Klix.ba.

Aktuelna politička dešavanja, na državnom i federalnom nivou mogla bi se reflektirati i na područje Brčko distrikta. Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, u distriktu se trenutno vode određeni razgovori, prvenstveno unutar takozvanih probosanskih stranaka u cilju mogućeg formiranja nove koalicije.

Informaciju o neformalnim razgovorima za Klix.ba je potvrdio Damir Bulčević, lider brčanskog ogranka Naroda i Pravde (NIP). S druge strane, saznajemo da su pored NiP-a, u takvoj vrsti razgovora dosad učestvovali i članovi SDP-a, SBB-a, SBiH-a i nezavisni zastupnik Abdualh Iljazović, koji su okupljeni u takozvanom probosanskom bloku.

Da bi nova većina bila funkcionalna, dogovori moraju biti uspostavljeni i sa takozvanim srpskim blokom, kojeg pored SNSD-a čine još i PDP, Ujedinjena Srpska te DNS. Od hrvatskih stranaka u Brčkom je parlamentarna jedino HDZ, koja ima tri zastupnika.

Shodno tome, ni stranke iz ova dva bloka nisu izostavljene te su razgovori, također, neformalnog karaktera, već obavljeni sa SNSD-om i HDZ-om te bi se i one mogle naći u novoj skupštinskoj većini.

Od izvora koji se našao u neformalnim razgovorima saznajemo da među dosadašnjim učesnicima, načelno, postoji volja za novom koalicijom, ali ona još uvijek nije rezultirala konkretnim pregovorima.

Ukoliko dođe do zvaničnih pregovora, cilj je, kako nam je potvrđeno, formirati programsku vladu te bi u tom slučaju došlo do prekompozicije vlasti.

To bi značilo izbacivanje SDA iz vlasti, a samim tim bi prirodno došlo i do smjene aktuelnog gradonačelnika Eseda Kadrića te dva ministra koji su članovi te stranke.

Informaciju o mogućoj prekompoziciji vlasti smo potražili i u redovima SDA, iz kojih nam je rečeno da im je takva priča nepoznata, istaknuvši da aktuelni saziv vlade funkcionira bez bilo kakvih poteškoća te da ništa ne inicira na to da bi mogle nastupiti političke promjene.

 

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno