bdf.brcko@gmail.com

Preporod, Prosvjeta i Napredak u finansijskim problemima

Na području Brčko distrikta vodi se javna diskusija o statusu nacionalnih kulturnih društava sa stogodišnjom tradicijom –  Preporod, Prosvjeta i  Napredak, koji su u finansijskim problemima i u opasnosti od obustavljanja svoga rada. Sve je to posljedica vođenja loše politike u ovoj oblasti, poručuju dugogodišnji kulturni radnici.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić uputio je apel nadležnim institucijama da riješe problem s finansiranjem tri nacionalna kulturna društva sa stogodišnjom tradicijom. Čini se da su nekome proceduralne greške bitnije od same svrhe finansiranja određenih nevladinih organizacija.

„Ko će objasniti ljudima ovdje u Brčkom da od ove godine neće imati manifestacije koje njeguju kulturu i tradiciju naroda, bez razlike da li se radi o bošnjačkom, hrvatskom ili srpskom narodu. Meni je to apsolutno nepojmljivo i neprihvatljivo“, poručio je Milić.

Temeljne nacionalne kulturne organizacije tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini u Brčkom i dalje nemaju poseban status, iako bi to trebale imati na osnovu svog društvenog značaja, poručuju dugogodišnji kulturni radnici. Godinama je vođena loša politika u ovoj oblasti i nije se radilo na realizaciji aktivnosti iz strateških dokumenata na državnom, ali i međunarodnom nivou, prije svega kroz zakone koji bi doveli do afirmacije kulturnih raznolikosti u našoj zemlji.

„U tom poslu nužan je dijalog, prije svega, sa svima onima koji stvaraju u kulturi. Vjerujem da je s takvim pristupom moguće doći do kulturne politike koja će zadovoljiti potrebe građana, koji imaju pravo na to. A onda biti iskorištena prilika koju Brčko posebno ima – da se internacionalizira kroz kulturu i umjetnost“, kaže Ćazim Suljević, bivši predsjednik BZK Preporod Brčko.

Postoje i brojne druge organizacije koje se bave kulturom, a koje nemaju adekvatnu podršku grada. Ipak, to ih ne sprečava da u Brčko dovode eminentne umjetnike iz više kulturnih oblasti.

„Možemo i mi kao neformalne grupe građana, kao pojedinci da se bavimo, podržavamo i radimo na tome, jer da smo se bavili kulturom onako kako treba, ove stvari nam se ne bi i događale“, ocjenjuje društveni aktivist Željko Lazarević.

Nažalost, čini se da je trenutno svijest građana o važnosti razvoja kulture na veoma niskom nivou, pa ne čudi što i lokalne vlasti nisu dovoljno radile na poboljšanju stanja u ovoj oblasti. Izjavu šefa nadležnog odjeljenja brčanske Vlade nismo uspjeli dobiti.

 

federalna.ba

Izdvojeno