bdf.brcko@gmail.com

Brčak optužen na osnovu dokaza iz aplikacija Sky i Anom

Svi optuženi nalaze se u pritvoru i terete se da su, djelujući kao organizovana kriminalna grupa i pripadnici grupe koja je djelovala na području BiH, zemalja regiona, EU i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju, činili krivična djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina opojnih drog

Sud Bosne i Herecegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Saša Ratković i drugi, čiji su akteri koristili Anom aplikaciju, namijenjenu za ostvarivanje zaštićene kriptovane komunikacije, saznaje Fena u Tužilaštvu BiH.

Optužnicom u ovom predmetu, koja se odnosi na međunarodno krijumčarenje narkotika, obuhvaćeni su – Saša Ratković, zvani Sale (1991.); Dragan S. (1974.); Tomislav V., zvani Tomo (1990.); Vladica R. (1981.); Vasilije S., zvani Profa (1967.); Mitar B., zvani General (1986.); Miroslav Č. (1975.), policijski službenik MUP-a HNK i Dražen Š. (1980.).

Svi optuženi nalaze se u pritvoru i terete se da su, djelujući kao organizovana kriminalna grupa i pripadnici grupe koja je djelovala na području BiH, zemalja regiona, EU i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju, činili krivična djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina opojnih droga – kokain i marihuana, uz sticanje velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, krivotvorenje isprave i druga krivična djela.

U optužnici se navodi da su akteri slučaja, nakon sticanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina opojne droge kokain i marihuana, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, zatim kupovinu vozila i drugih dobara.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je blokiranje identificirane pokretne i nepokretne imovine, radi osiguranja zabrane otuđenja tokom postupka.

Kako je ranije saopšteno, optuženi su, između ostalog, vršili krivotvorenje dokumenata za neometano međunarodno kretanje članova organizovane kriminalne grupe, pri čemu su zloupotrebljavani policijski kapaciteti, a optuženi policijski službenik tereti se da je pomagao optuženima davanjem informacija o policijskim aktivnostima, kao i u krivičnih djelima – pranja novca i kupovine nekretnina.

Tužilaštvo BiH će žalbene navode dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljeni putem međunardne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD i FBI.

 

Fena

Izvor: eBrčko

Izdvojeno