bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom porast broja pacijenata sa respiratornim tegobama

U posljednje dvije sedmice zabilježen je porast broja pacijenata sa respiratornim tegobama kod porodičnih doktora u Javnoj zdravstvenoj ustanovi “Zdravstveni centar” Brčko. Prema dobijenim informacijama od doktora porodične medicine u ovoj ustanovi, radi se virozama.

“U poređenju sa prethodnim mjesecima za preko 30 posto je uvećan priliv pacijenata, a najčešći simptomi sa kojima se javljaju na pregled su kašalj, promuklost, bolovi u mišićima i uvećana tjelesna temperatura”, potvrdila je prim. dr porodične medicine Maksida Jašarević.

Prema njenim riječima, nabrojani simptomi su tipične slike viroze ili prehlade bez temperarture, te je u posljednjih desetak dana primjetan i porast febrilnih stanja, odnosno pacijenata sa izrazito visokim temperaturama koje traju po par dana.

Jašarević savjetuje građanima Distrikta da obrate pažnju na svoje zdravlje, da izbjegavaju zatvorene prostorije sa većim brojem ljudi, te da se pridržavaju higijenskih mjera i da redovno provjetravaju prostorije u kojima često borave. Također, naglašava da pacijenti u slučaju pojave simptoma poput kašlja ili curenja nosa ne dolaze odmah na pregled, jer time izlažu sebe dodatno virusima. Ako bi se pojavila izrazito visoka tjelesna temperatura Jašaravić predlaže pacijentima da se odmah jave na pregled kod doktora porodične medicine.

Iz Pododjeljenja za javno zdravstvo kažu da do sada nemaju evidentiran nijedan slučaj prijave gripa na području Distrikta.

“Mi smo na vrijeme nabavili vakcine protiv gripa i od nabavljenih preko 3.500 doza vakcina, do sada je utrošeno preko 2.800 doza, što mnogo govori o odgovornosti građana koji brinu o svome zdravlju i zdravlju drugih”, rekla je Anđa Nikolić, šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo.

Ona kaže da su aktivnosti na vakcinisanju stanovnika Brčkog još uvijek u toku, te zainteresovani građani koji se žele vakcinisati to mogu obaviti u svim zdravstvenim stanicama u Brčko distriktu, te u Pododjeljenju za javno zdravstvo u bivšoj zgradi Policije.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno