bdf.brcko@gmail.com

Safet Pizović sam sebe nagradio, pa objasnio : Dobio sam novčanu nagradu, zar sam je trebao vratiti?

Informacija da je direktor Kancelarije za pravnu pomoć donio odluku da sam sebe nagradi sa 4.406 KM bila je povod žestoke rasprave na Skupštini Brčko distrikta BiH, ali i prijedloga da se mijenja način ocjenjivanja u pravosudnim institucijama. Pojavio se i prijedlog za ukidanjem Pravosudne komisije u Brčkom.

Safet Pizović tvrdi da nije sam sebe nagradio

Ja sam dobio nagradu, šta sam trebao, vratiti je?“, objašnjenje je Safeta Pizovića na odluku kojom je kao direktor Kancelarije za pravnu pomoć Brčko distrikta BiH sam sebe nagradio sa 10 posto godišnje osnovne plate u iznosu od 4.406 KM.

Ova informacija koju je Žurnal objavio još u septembru prošle godine izazvala je žestoke reakcije u javnosti, a ujedno je bila i jedan od razloga zbog kojeg su poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH podržali inicijativu o promjeni dosadašnjeg sistema nagrađivanja u pravosudnim institucijama.

Direktor Kancelarije za pravnu pomoć sam sebe novčano nagradioPravosuđe u BrčkomDirektor Kancelarije za pravnu pomoć sam sebe novčano nagradio

Safet Pizović, koji je ujedno i predsjednik Pravosudne komisije u Brčkom, pred poslanicima je negirao da je sam sebe nagradio. Odluku je, kaže, potpisao njegov (tadašnji) zamjenik, ali su portali na tom dokumentu odsjekli „ono njegovo za“ i nisu ga prikazali.

„Nisu za to krivi ni portali nego osoba koja im je to u takvoj formi poslala. Moja jedina uloga je bila u tome da sam potpisao dostavnicu i ništa više. Sve ovo što kažem je istina i to treba tako i da prihvatite. U protivnom tražite dokumente i dat ćemo vam im“, kazao je Pizović.

Poslanik Admir Mujanović podsjetio je Pizovića da je u junu prošle godine, dva puta na njegovo pitanje da li je nagrađivan, odgovorio da nije.

Pizović je i za ovo imao pojašnjenje: „Kao predsjednik Pravosudne komisije nisam nagrađivan, ali kao direktor Kancelarije jesam“. Dalje je pojasnio da je nagrađen u godini kada su u Brčkom štrajkovali advokati, te su se pritvorski predmeti mogli raditi jedino zahvaljujući njemu lično i Kancelariji.

Žurnal je ranije pisao da je Pizović sam sebe imenovao i u Komisiju za odabiranje arhivske građe, ali je on kazao pred Skupštinom da je to za njega predstavljalo opterećenje, ali da je bio prisiljen jer se niko drugi nije htio prihvatiti tog posla.

Sam sebe nagradio i imenovao u Komisiju, pa evidenciju o radu dostavljao sebi i potpisivaoDirektor Kancelarije za pravnu pomoć u BrčkomSam sebe nagradio i imenovao u Komisiju, pa evidenciju o radu dostavljao sebi i potpisivao

„Nisam nikoga htio da tjeram, advokati sa malom djecom. Meni je to bio problem. Kad je moj zamjenik dao ostavku, niko nije htio da prihvati taj posao. Za mene je to bila kazna. Bio sam šest mjeseci, po nekih 200 KM. To je bila kazna, a ne nagrada. Ko je sretan da dobija ono što i namještenik, što mu je sat rada plaćen kao i namješteniku koji ima platu možda 500 ili 600 maraka“, izjavio je Pizović.

Tokom diskusije o navedenim pitanjima pred Skupštinom preovladao je stav da se Pravosudna komisija zamijeni odjeljenjem u Vladi Brčko distrikta. Prepreka za realizaciju ovakvog reformskog zahvata jeste Statut Brčko distrikta koji predviđa postojanje Pravosudne komisije.

„Očigledno je da će nam u tom smislu trebati podrška većeg broja poslanika da bismo ciljano išli na izmjenu Statuta“, kazao je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

(zurnal.info)

Izdvojeno