bdf.brcko@gmail.com

Milić: Doveden u pitanje dalji rad SPKD ”Prosvjeta”, BZK ”Preporod” i HKD ”Napredak”

”Razočaran sam i frapantno mi je da je doveden u pitanje dalji rad  SPKD„Prosvjeta,  BZK „Preporod“ i HKD „Napredak“ jer nisu prihvaćeni njihovi finansijski izvještaji zbog čega im je naloženo da vrate sredstva.

Tako bi “Prosvjeta“ trebala da vrati 30 000 KM, a da pri tome to društvo nije dobilo ni sredstva koja su mu bila predviđena u  budžetu u prethodnoj godini, te da isti problem imaju „Preporod“ i „Napredak“.

Ne želim bilo koga da okrivljuje zbog ove situacije ali razlog leži i u nesnalaženju usled primjene novih zakona o  budžetu i o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta.

Prosvjeta ove godine obilježava 120 godina postojanja, a i  Preporod ima isto dugu tradiciju. Napomenuću da je kultura, po Statutu Brčko distrikta određena kao oblast od posebnog interesa. Dakle, postoji osnov i u Zakonu o budžetu, i u Statutu Brčko distrikta, i u opštoj politici i mislim da naši propisi i odluke moraju prepoznati stvarne interese i potrebe ljudi koji žive na ovim prostorima.

Mislim da je Statut stariji, pa i narodi koji žive ovdje su mnogo stariji i od Statuta i drugih akata koje donosimo i otuda i potreba da se njeguje i očuva kultura naroda koji žive na ovim prostorima. Ako uništimo ova tri udruženja i kulturu koju oni njeguju, čija će nam kultura ostati u Brčkom?

Distrikt bi ovaj problem mogao da riješi na sličan način kao i Kanton Sarajevo gdje je tamošnja Vlada dala prijedlog Skupštini Kantona da ova udruženja zajedno sa jevrejskim proglasi udruženjima od posebnog interesa za taj kanton i da im se kroz budžet omogući redovno finansiranje tekućih potreba i troškova”, poručio je Milić na svom Fejsbuk profilu.

 

 

Izvor: eBrčko

Izdvojeno