bdf.brcko@gmail.com

Čavara može, Nešić može, ali SNSD neće podržati imenovanje Lagumdžije i Arnauta za ambasadore!

„Dodik se sigurno neće preko noći promijeniti, ali je pokazao spremnost da razgovara. Nemamo pravo da ubijemo šansu da se stvari promijene“, izjavit će nedavno Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH.

I dok vjeruje u promijenjenog Dodika i daje mu šansu da se promijeni i unese dašak novog vjetra u BiH Dodik danas vrlo jasno i krajnje iskreno poruči – SNSD neće podržati imenovanje Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta za ambasadore!

Onako, suptilno u skladu s programskom koalicijom! Ti kadrovi nisu prihvatljivi Dodiku i Željka Cvijanović neće dati svoj glas na Predsjedništvu prilikom imenovanja istih. U duhu nove koalicije u kojoj samo Dodik i Dragan Čović imaju crvene linije, šestorka je dokazala da ničim nisu uvjetovali svoj potpis za koaliciju.

Glasali su za Marinka Čavaru, prihvatili kandidaturu Nenada Nešića za ministra sigurnosti, prihvatili da iz, kako kažu najlošijeg Vijeća ministara ikada ostave čak dva ministra, i to predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju i Stašu Košarca. Nikakvih dakle uvjetovanja nije bilo, zato i nisu sigurni hoće li imati većinu za potvrđivanje Vijeća ministara, pa su se međunarodni zvaničnici pokrenuli i lobiraju na sve strane kako bi osigurali neophodne ruke, nakon što su SBiH i NES kazali da takav odnos nije partnerski i da se ne mogu pronaći u takvom političkom djelovanju.

I Edin Forto, predsjednik NS, čijeg Arnauta osporava Dodik nedavno je pravdao Dodika, kazavši da moraju  pokušati uraditi ono što je moguće.

„Po nekim izjavama koje smo imali u samim pregovorima SNSD je spreman zauzeti proevropski kurs i mi moramo to istestirati”, smatra Forto.

Naravno, da je ostala nepoznanica koje su to izjave, nije predsjednik NS danas odgovorio Dodiku koji je na ‘evropski’ način poništio njegov kadar! Europskije ne može!?

Tako to radi Milorad Dodik, tako je ranio i godinama, jer on svoje rovove nije napuštao – hita ka konceptu sastavljene države i usput odlikuje Vladimir Putina. No, šestorka nas uvjerava da moramo razgovarati, ali djeluju kao glineni golubovi, koje Dodik iz svojih utvrda olako skida!

Dok nismo čuli niti jednu konkretnu, ozbiljnu ideju, projekt, osim floskula o budućem blagostanju građana, šestorka nas uvjerava da mora drugačije. I naravno da mora, ali to nikako ne smije uključivati servilnost spram želja Dodika i Čovića, a za sada smo samo to gledali!

Nisu nam obećali ni pravnu državu od ponedjeljka, kažu treba strpljenja i vremena. Naravno, to se samo odnosi na ovaj probošnjački blok, ili kako ih Dodik voli nazvati muslimani. Onaj proevropski Dodik koji je danas i zvanično pokazao da je onaj isti Dodik, ali od prevelike želje za vlašću to Konaković, Nikšić i Forto ne vide. Maglovit je put pred BiH, a razvidno je jasno da bez crvenih linija s Dodikom i Čovićem nema države Bosne i Hercegovine!

 

Piše: A. Čorbo-Zećo


Izdvojeno