bdf.brcko@gmail.com

Plavni talas rijekom Savom stigao u Brčko Distrikt

Plavni talas rijekom Savom stigao je na područje Brčko distrikta, ali za sada nema ugroženih stambenih objekata niti poplavljenih puteva, rekli su danas predstavnici Odjeljenja za javnu bezbjednost u brčanskoj Vladi i Civilne zaštite i poručili da su u pripravnosti.

Šef vladinog Odjeljenja za javnu bezbjednost Bogdan Bratić pojasnio je da je vodostaj Save na mjernoj jedinici u Slavonskom Šamcu 575 centimetara, a da se u distriktu stanje redovne odbrane od poplava proglašava kada dostigne nivo od 650 centimetara.
“Plavni talas je došao u Brčko distrikt i postupamo na osnovu glavnog operativnog plana poplava koji je Vlada distrikta usvojila. Ekipe prate situaciju na terenu i obilaze kritične tačke”, rekao je Bratić novinarima.
On je napomenuo da se nedavno aktiviralo jedno klizište, ali da nema većih problema i da je situacija na terenu, za sada, nepromijenjena.
“Ukoliko građani primijete određene probleme u vezi sa promjenom vodostaja rijeka i pojavom klizišta, to mogu da prijave na brojeve telefona Operativnog centra 121 i 123, koji su na raspolaganju 24 časa dnevno”, istakao je Bratić.
Vršilac dužnosti šefa Odsjeka civilne zaštite Mirsad Hasanbašić ukazao je na visok vodostaj ne samo Save nego i njenih pritoka, naglasivši da je velika zasićenost terena padavinama.
“Vodostaj stagnira juče i danas. Trenutno nema problema, nema ugroženih stambenih objekata i nema poplavljenih putnih komunikacija, ali vremenske prognoze padavina u gornjem dijelu toka rijeke Save nisu optimistične. U pripravnosti smo”, istakao je Hasanbašić.
Izvor: Infobijeljina.com

Izdvojeno