bdf.brcko@gmail.com

Da li se u selu Štrepci kod Brčkog krije povijesni grad ilirskog plemena Breuk?

Vijerni čitalac portala Otisak Josip Lelić nam je poslao veoma interesantan tekst koji prenosimo u cijelosti, bez intervencija:

Da li se u Štrepcima krije povijesni grad ilirskog plemena Breuk? Odgovor je očito DA! Još sam prije nekoliko godina na jednoj od internet stranica iznijeo jednu slobodnu tezu i pretpostavku a temeljenu na povijesti ovih prostora da su Kiklopske stijene u Štrepcima – Brčko distrikt ustvari ostatci drevnog grada plemena Breuk a s kojim su Rimljani imali toliko problema tijekom osvajanja Ilirskih zemalja (6. – 9. godine pr. Kr.).

Tada sam dao slobodnu tezu, pretpostavio, iznijeo određene povijesne činjenice koje potvrđuju moje mišljenje a sve kako bi pokrenuo priču i pozvao “struku” da kaze sto misli o ovome lokalitetu. Nažalost lokalna vlast u Brcko distriktu nema sluha i ne daje dovoljno značaja arheološkim lokalitetima u Brčko distriktu te je ova tema ostala neprimijećena i zaboravljena. Svakako treba znati da ako bi se moje pretpostavke pokazale točnim to bi u potpunosti promijeniti budućnost ovog kraja, oživilo mogućnost turisticke ponude i razvoja sela Zovika i Štrepaca ali u konačnici i Brčko distrikta.

Jos tada sam pozivao dr.Semira Osmanagića čovjeka koji je poznat po otkriću piramida u Visokom da obiđe ovaj lokalitet i da svoje mišljenje ali je zbog obilnosti radova na piramidi bio zauzet.

Ipak prica o “Gradu Breuka” tu se nije zavrsila. Kako bi opet pokrenuli ovu priču kontaktirali smo i poznatog geologa Gorana Glamuzinu, dipl.ing.geologije da da’ svoje misljenje. Pozvali i dobil mišljenje POZITIVNO !!!

Da, poznati geolog Glamuzina ne sumnja da je ovaj lokalitet povijesno vezan uz narod Ilira i plemena Breuk te da su segmenti blokova stijena ne sumnjivo djelo rada ljudskih ruku. Odgovor geologa Glamuzine dajem u cijelost;

Ovaj glavni stijenski izdanak, sa horizontalnim, kao fugama, ili međublokovnim, ustvari međuslojnim, pukotinama ravnolinijski položenima, jest po meni, definitivno prirodna geološka pojava, no, odnosno ali, uvijek ima ono ali, – očito je da je ljudska ruka ( i to pretpostavljam da su radili lokalni Iliri Breuci . . ) u davnoj prošlosti, upravo zbog geološke pogodnosti, i načina kako je tektonika oblikovala ovo malo brdašce, i proizvela već faktički u geološkoj prošlosti, gotovo oblikovane i gotove pravokutne blokove, oni su znači samo uz pomoć njima znane tehnike,  pluga, i slično, mahom krenuli cijepat i odvajat te prirodno geološki oblikovane slojeve, koliko dobro vidim od efuzivnih vrsta vulkanskih stijena, vjerojatno neka vrsta andezita ili slično je ovdje u pitanju? – znači da skratim moj dojam i moj zaključak: kombinacija geologije i rada ljudskih ruka (Ilira), i što uzgred rečeno, nije rijedak slučaj, pogotovo ovamo južnije gdje ima puno više kamena na površini i gdje čitava brda i uzvišenja izgrađuju kameni slojevi i izdanci, no kažem opet, definitivno po mojoj procjeni, dirano ljudskom rukom, i to u drevnoj povijesti, vrlo vjerojatno od strane lokalnih Ilira, i to tvrdim temeljem iskustva jer sam slične stvari i lokalitete na masi mjesta ovdje također razotkrio i snimio, upravo slične horizontalne i subhorizontalne geološki oblikovane slojeve stijena i kamena, su Iliri ljudskom rukom i drevnim tehnikama, pocijepali i prevrtali i preokrenuli ispod takvih stijenskih uzvišenja, i točno se vidi na ovim donjim, ili povaljanim, prevaljenim, i preokrenutim, blokovima ispod glavne stijene na vrhu, da su ljudskom rukom odvaljeni i zapravo pažljivo pocijepani. Trebalo bi sad samo detaljno snimit onaj i čitav ustvari vršni segment sa svim onim kao fugama u horizontali, koje su zapravo međuslojne geološke pukotine, jer se jasno vidi da u dijelovima te fuge se gube ustvari potpuno nestaju i tu je stijena cijelovita, i to je automatski dokaz da je taj dio prirodni geološki produkt, a ne vještačko slaganje blokova.Tu treba biti jako oprezan sa  zaključcima, ovi poisprevrtani blokovi ispod, su zasigurno po meni, od ljudske ruke pocijepani.

Slobodno po mojoj procjeni vi ovo možete i medijski tretirati kao drevni ilirski lokalitet, još kad bi se i koji komad keramike propovijesne ilirske pronašao, to bi ono bio pun pogodak, i definitivan i nepobitan dokaz ovoga što sam spominjao, da je tu radila ljudska ruka i to Iliri koji su tu živjeli.

Znam da ste vi, ili netko drugi odatle ? zvali i Osmanagića da dođe to vidjeti, ili pak još nekoga od ‘struke’ tu recimo iz Tuzle, Sarajeva, no vjerujem da ima ignorancije s te strane, i žao mi je.

Ljepi pozdrav i svako dobro.

Dipl.ing.geologije Goran Glamuzina

Tekst: Josip Lelić

Otisak.ba

Izdvojeno