bdf.brcko@gmail.com

Kadrić: Spomenik je za sve civilne žrtve rata i biće mjesto okupljanja za sve

Nalogom Supervizora za Brčko, izdatim još prije 14 godina, precizirano je da sve tri vojne komponente imaju svoja obilježja i to u središtu grada, te da se ima izgraditi i jedinstven spomenik svim civilnim žrtvama stradalim u Drugom svjetskom i posljednjem ratu.

„Spomenik je univerzalni svim civilnim žrtvama rata i vjerujem biće mjesto okupljanja za sve one koji su spremni da se poklone nevinoj žrtvi, bez obzira ko je i šta je, odnosno da time pokažu jedan civilizacijski odnos spram takvih”, rekao je gradonačelnik Esed Kadrić.

„Oni koji eventualno sada imaju drugačije stavove, u odnosu na nalog Supervizora, trebali su reagovati tada, a ne u ovom trenutku”, dodao je Kadrić.

Komentarišući aktuelne stavove nekih od brčanskih udruženja koji potenciraju da se spomenikom relativizira broj civilnih žrtava pojedinih naroda, Kadrić ističe da u tom smislu nije prioritena uloga spomenika.

”U ovom trenutku najveća odgovornost je što se činjenica tiče, na tužilaštvima, policiji i sudovima, jer bez sumnje da se pred pomenutim institucijama trebaju redati i dokazati istorijske činjenice. Upravo s toga podržavamo sve nadležne institucije da istrajavaju na pronalasku i svih preostalih žrtava, ali i svih počinilaca zločina nad civilima”, akcentirao je Kadrić.

Uz podsjećanje da spomenik civilnim žrtvama ima zadatak da nas podsjeća i opominje kako se zlo i stradanja nikada više ne bi ponovila. Inače izgradnja spomenika je koštala 550.000 maraka a njegovo otvaranje očekuje se sredinom narednog mjeseca.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno