bdf.brcko@gmail.com

Srpska odlučuje kako će slaviti 9. januar

Na ovo se svode reakcije političara iz RS na izjavu Kristijana Šmita da se 9. januar 2024. u tom okviru i na taj način neće dogoditi. Ili, jednostavno, Šmita ne doživljavaju ozbiljno.

Šmit je poručio da polazi od pretpostavke da će Tužilaštvo BiH provjeriti i pregledati govore sa ovogodišnje proslave.

– Rekao sam da tamo ništa nemaju tražiti službenici iz državne službe i zbog toga polazim od pretpostavke da će se brižljivo analizirati i provjeriti sve šta se tamo dešavalo. Sada se moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost. Treba reći da se 9. januar 2024. u tom okviru i na taj način neće dogoditi. Dakle, mogu se slaviti i državni i praznici entiteta, ali to se može raditi na drugi način i nikome zbog toga neće pasti kruna s glave. I mislim isto tako da 2023. nijedan građanin, bilo da živi u Republici Srpskoj, Federaciji ili Distriktu Brčko, nije zainteresovan da se neko ko vodi agresorski rat posmatra blagonaklono – izjavio je Šmit za Oslobođenje.

Kristijan Šmit
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Vršilac dužnosti predsjednika SDS, Milan Miličević, poručuje da oko 9. januara ne treba dizati neku veliku priču, jer je Dan Republike Srpske istorijski datum koji građani Republike osjećaju kao svoj praznik.

– On će biti obilježavan, kao što je bio obilježavan na različite načine dugi niz godina. Nikakva zabrana, sa bilo koje strane, sa bilo kog nivoa, neće u konkretnom, emotivnom smislu promijeniti odnos prema 9. januaru u RS, ko god da je na čelu Republike – kaže Miličević za Srpskainfo.

Iz Šmitove izjave se ne vidi da on nije decidno protiv 9. januara, ali da mu smeta način na koji je proslavljen. Ove godine, centralni događaj u vidu svečanog defilea bio je u Istočnom Sarajevu.

Milan Miličević
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Miličević priznaje da svako ima drugo razmišljanje na koji način bi obilježio Dan RS na dostojanstven način.

– Lično bih ga, da sam u prilici, vjerovatno obilježavao na potpuno drugačiji način nego što se to radi danas. To bi bilo na dostojan način, u smislu adekvatne, dostojne akademije, poput onih koje imamo niz godina. Mislim da bi to bilo sasvim dovoljno, naravno po čitavoj Srpskoj, u organizaciji, prije svega, udruženja opštinskih boračkih i drugih organizacija koje okupljaju borce Vojske Republike Srpske. Sve drugo je iritantno, degutantno, čak i ti defilei i parade u kojima, ne vrijeđajući nikog, paradiraju sportski klubovi, poštari, ili neke javne ustanove ili preduzeća. Postavlja se pitanje da li je to primjereno samom datumu koji je za nas emotivno bitan. Ukratko, šta god ko mislio i govorio, da li to tumačili prijetnjom ili ne, Dan RS će se nastaviti obilježavati – naglašava Miličević.

Ističe da nije čitao izvornu izjavu Kristijana Šmita, ali ako je rekao da neće dozvoliti da se dalje na ovaj način obilježava 9. januar, iz toga indirektno proizlazi da on taj datum priznaje.

– Ali, nama u principu nije važno ko ga priznaje, važno je da ga mi priznajemo, oni koji su stvarali Republiku Srpsku. To je emotivni odnos koji ne možete promijeniti u našem biću i ne treba ga niko dirati. Niti mi treba da diramo bilo čije nacionalne emocije, trebamo jedni druge poštovati i uvažavati – zaključuje Miličević.

Radovan Kovačević, portparol SNSD i savjetnik predsjednika Srpske, kaže da će o tome na koji način će se slaviti Dan Republike Srpske 9. januara odlučivati isključivo institucije RS, a „ne bilo koji Šmit ili Štrumpf“.

Radovan Kovačević
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– To treba da bude svima potpuno jasno. Vidimo da je gospodin Šmit rekao da njegovo imenovanje ne prihvata jedino Rusija. To nikako ne odgovara istini. Prvo, njegovo imenovanje nije odobrio Savjet bezbjednosti UN. Tu uopšte ne treba da se razgovara ko u SB UN nije dozvolio da se donese relevantna rezolucija da on stvarno postane visoki predstavnik, jer to trenutno nije. Ali, ako već treba o tome da se govori, onda je bitno da su dvije zemlje stalne članice SB UN, od ukupno pet, protiv njega. Osim toga, jako je bitno da imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika ne prihvata ni BiH, jer Republika Srpska ni na koji način ne prihvata da je Kristijan Šmit visoki predstavnik. On nije izabran u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i procedurama koje su predviđene da bi bilo ko mogao biti visoki predstavnik – kaže Kovačević za Srpskainfo.

Govoreći o izjavi Šmita o porukama pomirenja, Kovačević kaže da se to razumije na način da je on pozdravio način na koji je proslavljen Dan Republike Srpske, sa koga su poslate poruke pomirenja i razumijevanja iz Srpske prema BiH, regionu i svijetu.

Narodni poslanik i potpredsjednik PDP, Igor Crnadak, kaže da Kristijana Šmita ne doživljava ozbiljno.

Igor Crnadak
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Njegovi nastupi i izjave nemaju, što bi naš narod rekao, ni glavu ni rep, nema kredibilitet. Slušamo neke izjave koje ništa ne znače i to je još jedna takva izjava – istakao je Crnadak.

Nešić: Slavili smo i slavićemo

Moj jedini komentar je: slavili smo Dan Republike Srpske 9. januara i slavićemo ga širom Republike Srpske, kratko je Šmita prokomentarisao Nenad Nešić, predsjednik DNS.

Izvor: srpskainfo

Izdvojeno