bdf.brcko@gmail.com

Uskoro se završava izgradnja spomenika civilnim žrtvama u Brčkom

Spomenik civilnim žrtvama rata Brčko distrikta trebalo bi da u narednih nekoliko dana bude u potpunosti završen, saznali smo od portparola Vlade Brčko distrikta Aide Lović.

Ona je rekla da se radi o spomeniku koji je politički, nacionalno, etnički i vjerski neutralan i kojim se odaje počast civilnim žrtvama u Brčkom u periodu stradanja od 1939-1945. godine te 1992-1995. godine.

Lović je precizirala da se spomenik nalazi iza gradske Vijećnice u blizini graničnog prelaza i da će njegova izgradnja do završetka, koštati oko 550 hiljada KM, te da su sredstva za ovu namjenu obezbjeđena budžetom Distrikta.

Ona je rekla da će ovo zdanje uz prateće sadržaje kojeg će sačinjavati savremeni trg sa malim amfiteatrom, uređenom zelenom površinom i memorijalnim ružičnjakom činiti potpunu cjelinu.

„Prostor spomenika sačinjavaće 11 stubova kao i sam spomenik koji je ispred njih simbolično napravljen u obliku kapi”, istakla je Aida Lović i dodala da se sa radovima izgradnje novog spomenika počelo odmah nakon što je Skupština distrikta usvojila Zakon o civilnim žrtvama rata Brčko distrikta.

Inicijativa za spomenik civilnim žrtvama rata je proizvod Naloga o spomenicima iz 2009. godine kojeg je izdao međunardni supervizorza Brčko distrikt Rafi Gregorijan.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno