bdf.brcko@gmail.com

Zašto se u brčanskom zdravstvu na specijalističke preglede čeka i po nekoliko mjeseci?

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta zajedno sa Kancelarijom za prevenciju borbe protiv korupcije će u narednom periodu preduzeti konkretne korake na uređenju i transparentnosti listi čekanja za određene dijagnostičke preglede na koje se trenutno čeka i po nekoliko mjeseci.

„S obzirom da su za određene dijagnostičke analize i snimanja pacijentima liste čekanja duge i po četiri-pet mjeseci, posebno kada su u pitanju dijagnostika CT aparatom i mamografom, u tu svrhu je potrebno izraditi, odnosno nabaviti, softver za samonaručivanje pacijenata, a koji će osim transparentnosti, pacijentima omogućiti pristup informacijama i pregled liste čekanja, što će olakšati posao i zdravstvenim radnicima“, istakao je Sead Šadić šef ovog Odjeljenja.

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta se tim povodom obratilo Kancelariji za prevenciju borbe protiv korupcije molbom za informacije da li u drugim administrativnim jedinicama u Bosni i Hercegovini postoje izrađeni i integrisani slični softveri.

Direktor ove kancelarije Žarko Ćosić je potvrdio za Radio Brčko da oni već imaju konkretan prijedlog koji će predočiti Vladi kako bi se riješio ovaj problem.

“Naš prijedlog sa softverskim rješenjem će ići u smijeru da se omogući naručivanje građana za specijalističke preglede bez da se zna njihovo ime, te ćemo na taj način i sa tog osoblja koje radi u zdravstvenim ustanovma skinuti stigmu da su svi korumpirani”, naglasio je Ćosić.

Šef Odjeljenja za zdravstvo Sead Šadić je izrazio očekivanje da jedno ovakvo softversko rješenje, kojim će biti skraćene liste čekanja, može vrlo brzo biti implementirano tj. već u prvoj polovini ove godine.

Iz Odjeljenja za zdravstvo su još jednom potvrdili da će u ovoj godini biti započeta i implementacija procesa informatizacije zdravstvenog sistema u Brčko distriktu.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno