bdf.brcko@gmail.com

Efendić i Ogrešević napuštaju Osmorku idrže u rukama ključeve federalne vlasti!

Stranke Osmorke trenutno s HDZ-om imaju tijesnu većinu (51 mandat), no u slučaju da Stranka za BiH i NES napuste koaliciju, Osmorka bi postala Šestorka i zajedno s HDZ-om imala bi 42 mandata, osam manje od potrebne minimalne većine.

Ukoliko Stranka za BiH i NES održe datu riječ i napuste Osmorku, kao što su to najavili njihovi stranački čelnici, Semir Efendić i Nermin Ogrešević, preostalih šest partija može s HDZ-om i SNSD-om formirati Vijeće ministara BiH, no izgubili bi potrebnu većinu za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH!  

U Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH ukupno ima 98 zastupnika i za formiranje parlamentarne većine potrebno je osigurati najmanje 50 ruku.  

SDA je osvojila 26 mandata, slijede SDP BiH i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa po 15 mandata, te Željko Komšić – DF za građansku državu sa 12, dok je Koaliciji “Povjerenje” pripalo sedam mandata. Naša stranka je osvojila šest mandata, NES – za evropsku BiH pet, Stranka za BiH četiri, a HDZ 1990 tri mandata. Po jedan mandat osvojili su Pokret demokratske akcije, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak /HNP/ i POMAK – Pokret za modernu i aktivnu Krajinu. 

Stranke Osmorke trenutno s HDZ-om imaju većinu (54 mandata), no u slučaju da Stranka za BiH i NES napuste koaliciju, Osmorka bi postala Šestorka i zajedno s HDZ-om imala bi 45 mandata, 5 manje od potrebne minimalne većine.

(SB)

Izdvojeno