bdf.brcko@gmail.com

Patrijarh Porfirije služit će liturgiju povodom neustavnog Dana RS

Patrijarh Porfirije, uz sasluženje episkopa i sveštenika, služit će 9. januara svetu arhijerejsku Liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci povodom krsne slave svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana i neustavnog Dana RS.

Doček patrijarha bit će u osam časova ispred Hrama Hrista Spasitelja, dok će sveta Liturgija početi u 8.30, piše Glas Srpske.

– Pozivamo vas da svečano dočekamo njegovu svetost patrijarha srpskog Gospodina Porfirija i uzmemo molitveno učešće na svetoj Liturgiji – saopćeno je iz banjalučke parohije.

Srpski patrijarh Porfirije danas je posjetio Vranje kako bi prisustvovao krsnoj slavi vranjskog vladike Pahomija, protiv kog se, između ostalog vodio sudski postupak zbog seksualnog zlostavljanja tri maloljetna dječaka, kao i jednog punoljetnog.

Kako je prenio lokalni medij Vranjski online magazin, brojne zvanice iz crkvenog miljea i društveno – političkog života juga Srbije danas su u Vranju, kako bi Vladiki čestitali slavu.

Ko je vladika Pahomije?

Četvorica mladića su 2002. godine optužili Tomislava Gačića (Pahomija) za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv njega podnijeli su 31. decembra 2002. godine.

Trojica mladića tada su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. Sudski postupak je vođen za trojicu oštećenih.

Za cio skandal se saznalo 8. januara 2003. godine, kada su mladići u svojim sviedočenjima naveli da ih je vladika pipkao, mazio, tjerao ih da se „druže“, što su oni odlučno odbili.

Poslije višegodišnjeg postupka vladika Pahomije je oslobođen 2006. godine, a Vrhovni sud Srbije je 2007. konstatovao da je bilo propusta u radu nižih sudova, međutim njegova presuda bila je deklarativnog karaktera i nije mogao da se ponavlja postupak.

Vučić mu uručio orden

Vladika Pahomije je u februaru prošle u ime manastira Prohor Pčinjski primio Sretenjski orden prvog stepena u Palati Srbija u Beogradu. Orden je dodijeljen manastiru za naročite zasluge u očuvanju i njegovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda povodom 950 godina postojanja.

Orden mu je uručio predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Izvor: agencije

Izdvojeno