bdf.brcko@gmail.com

Izmjene Zakona o inspekciji iz 2020. ugrozile rad Inspektorata

Predsjednik Skupštine distrikta Brčko Siniša Milić rekao je danas da će od  koalicionih partnera tražiti  podršku za vraćanje na snagu odredbi zakona koje  propisuju  strožije uslove za prijem šefa Inspektorata, kao i  potpunu profesionalizaciju ove pozicije.

„Na žalost, izmjena Zakona o inspekciji iz 2020. godine, kojom je pozicija šefa Inspektorata, pretvorena u mandatnu,  ugrozila je  funkcionisanje ove službe i uticala na njenu nezavisnost“, rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, „tim izmjenama su smanjeni uslovi za prijem na  poziciju šefa Inspektorata, sa pet godina, na tri godine radnog iskustva, i  to bez iskustva u obavljanju inspekcijskih poslova, što je nedopustivo“.

„Tri  godine radnog iskustva, na osnovu Zakona o državnoj službi, takodje,  traže se  za kategoriju stručnog savetnika  a to nikako, uz svo uvažavanje, ne odgovara poslovima i značaju pozicije  šefa Inspektorata. Umjesto većeg profesionalizma, ovakve izmjene zakona samo su otvorile vrata politizaciji ključne pozicije u sistemu nadzora nad primenom zakona“, tvrdi Milić.

On je naglasio da ne može biti kvalitetne  reforme uprave bez profesionalizacije, veće stručnosti  Inspektorata, ali i adekvatne  finansijske nezavisnosti svih   inspektora, jer je smisao svakog propisa u njegovoj primeni i to pod  istim uslovima za sve gradjane i za druge  pravne subjekte.

 

 

Izvor: eBrčko

Izdvojeno