bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom prikazan film “Čekajući Handkea”

Dugometražno dokumentarno ostvarenje Gorana Radovanovića “Čekajući Handkea” premijerno je sinoć prikazano u Brčkom. Film govori o tome kako je vinar Srđan Petrović iz Velike Hoće sa Kosova saznavši daje Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, odlučio da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji. Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Sam reditelj ovog filma Goran Radovanović, kaže daje film počeo da snima još prije pandemije virusa korona te da gaje to prekinulo u namjeri da ovo ostvarenje ugleda svijetlo dana.

Uvijek je izazov snimati ovakve filmove ali radili smo ga u fazama. Nije lako snimati na Kosovu jer vam trebaju određene dozvole lokalnih vlasti. Imam veliko iskustvo i nije bilo toliko teško privesti kraju ovo djelo”, rekao je Radovanović. On je dodao da gaje ekstremno težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji naveo da snimi ovaj film.

„U enklavama Goraždevac, Velika Hoča i Orahovac koja su specifična mjesta gdje je i kretanje srpskog stanovništva otežano i samim tim je teško nositi ideju identiteta i biti slobodan,” naglasio je Radovanović dodavši daje motiv filma bio da se prikaže identitetski život Srba na Kosovu kroz prizmu ljudskih prava.

Sinoćna premijera u organizaciji SPKD “Prosvjeta” i Konzervativnog kluba Brčko bila je humanitarnog karaktera za pomoć srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno