bdf.brcko@gmail.com

Petar Đokić ne misli odstupiti sa ministarskog mjesta, kaže nije osuđivan

Iako se na dnevnom redu posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske nalaze brojni zakoni, najviše diskusije u protekla dva dana bilo je na temu zašto premijer Radovan Višković ne smjenjuje ministra energetike i rudarstva, Petra Đokića, koji je u prošlosti osuđivan.

Poslanici opozicije u protekla dva dana u više navrata su javno pitali zašto aršini nisu jednaki za sve ministre, podsjećajući da su u prvih 48 sati nakon formiranja nove Vlade Republike Srpske ostavku podnijela čak dva ministra jer su u prošlosti osuđivani za saobraćajnu nesreću. Upitali su zašto ostavku ne podnese i Đokić koji je pravosnažno presuđen zbog krivičnog djela prevare.

Lidera Socijalističke partije je pokušao da odbrani njegov partijski kolega, poslanik Srđan Todorović, a kasnije i sam Đokić koji je tvrdio da nije presuđivan.

Đokić je, naime, pokazao narodnim poslanicima dva dokumenta koja su izdali sud u Brčko Distriktu i policija.

– U prvom uvjerenju, koje je izdato u ponedeljak, stoji da Petar Đokić nije osuđivan. Drugo uvjerenje kaže da se ne vodi krivični postupak protiv Đokića, da nije osuđivan za krivična djela do pet godina kazne zatvora u BiH – rekao je Đokić.

On je dodao kako nije osuđivan za krivično djelo za koje ga proziva opozicija već da je bilo riječ samo o prijavi, koja je bila “namontirana” protiv njega.

– Ja sada prihvatam da za istu tu prijavu bude javno suđenje Petru Đokiću na Trgu Krajine. Prihvatam tu vrstu izazova da vam dokažem šta je posrijedi – rekao je Đokić.

Na njegovu izjavu nadovezao se poslanik liste “Za pravdu i red”, Đorđe Vučinić koji je pročitao odluku Ustavnog suda BiH od 2. decembra 2009. godine, koji je odbacio Đokićevu apelaciju kao nedopuštenu.

– Apelacija je odbačena kao nedopuštena, a radilo se o krivičnom djelu prevara. Petar Đokić je presudom Osnovnog suda od 22.01.2007. godine, koja je potvrđena presudom Apelacionog suda od 3. septembra 2007. godine, oglašen krivim za krivično djelo prevara – rekao je Vučinić.

On je dodao da Đokić nema dodira sa pravom i da javnost mora znati da postoji brisanje osude i zakonska rehabilitacija.

Vučinić ističe da ono što Đokić govori da bi opet želio da bude presuđen za isto krivično djelo treba znati da se ne može dva puta suditi za istu stvar.

– Jedino ako opet prevarite državu pa će vam se za to novo krivično djelo suditi, što se nadam da će se desiti i da napokon oslobodimo ovo pravosuđe jer zaista ima materijala za vas ali i za ljude u vašoj partiji – rekao je Vučinić.

On je upitao kada će Đokić podnijeti ostavku na mjesto ministra, a isto je upitao i šef Kluba poslanika “Za pravdu i red”, Nebojša Vukanović.

Na primjedbu Todorovića da ne vrijeđa narodne poslanike, Vukanović je rekao da čitanje presude za koju je pravosnažno presuđen Đokić nije uvreda.

Vukanović je rekao da je Todorović u svojoj izbornoj jedinici na proteklim izborima imao 3.000 glasova, iako je ona mnogo veća od njegove izborne jedinice u kojoj je on dobio 5.300 glasova.

– Dobio sam, takođe, mnogo više glasova od Đokića. Imamo duplo više glasova za Parlament BiH od socijalista. Moj mandat nije odsječeni metar šume u Šumama Srpske, a vi ste ih iskasapili da bi dobili svoj poslanički klub. Uništili ste Elektroprivredu, svima poskupili struju, da biste uzeli taj poslanički mandat. Stidio bih se i nikada ne bih izašao kada bih imao jedan takav mandat- rekao je Vukanović.

Na diskusiju se nadovezao i poslanik PDP, Igor Crnadak koji je pozvao premijera Viškovića da smijeni Đokića.

On je istakao da je Đokić na sjednici pokazao da je ishodovao brisanje svoje presude iz evidencije i da sada ima potvrdu da nije kažnjavan, iako jeste.

Upitao je zašto onaj ko je pravosnažno presuđen za saobraćajnu nesreću mora ići iz Vlade, a onaj ko je imao pravosnažnu presudu za prevaru može ostati u Vladi.

 

Izvor: eBrčko

Izdvojeno