bdf.brcko@gmail.com

Nikola Kokanović iz Brčkog zbog niza krivičnih djela osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 2 mjeseca

U krivičnom postupku koji se vodi protiv Nikole Kokanovića zbog produženog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti i krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija Osnovni sud Brčko distrikta BiH donio je i javno objavio prvostepenu presudu kojom je optuženog oglasio krivim po tačkama 1,3 i 4 optužnice i istom izrekao kaznu zatvora u trajanju od (2) dvije godine i (2) dva mjeseca.

Pod tačkom 1. optužnice optuženom Kokanović Nikoli je stavljeno na teret da je osobi inicijala T.N ponudio iznos od 500,00 KM da zapali vozilo licu sa inicijalima U. V., na šta je ovaj pristao, gdje se nakon izvršenja ovog krivičnog djela našao sa optuženim Nikolom Kokanovićem da preuzme novac.

Pod tačkom 3. da je maloljetnom licu inicijala M. N. u periodu od 14-17.08.2021. godine predao ručnu bombu M 52 sa udarnim upaljačem sa kašikom i zahtijevao da isti baci bombu na ugostiteljsku objekat „Dos Manos“ za što mu je ponudio iznos od 1.000,00 KM, na što je M.N. pristao.

Pod tačkom 4. da je tokom avgusta 2021. godine, u Brčkom, svjestan da je građanima zabranjeno nabavljanje i posjedovanje eksplozivnih materija, neovlašteno nabavio i držao ručnu bombu M 52 sa udarnim upaljačem sa kašikom.

Dok je pod tačkom 2. optužnice oslobođen optužbe da je maloljetnom licu inicijala M. N. posudio novac u iznosu od 800,00 KM, koje dugovanje M.N. nije bio u mogućnosti vratiti u okviru mjesec dana, svjestan te činjenice, iskorištavajući njegovu obavezu, te svjestan i sa namjerom da izazove opasnost za imovinu većeg obima podmetanjem požara, tražio od M.N. da zapali vozilo P. M. i tako otplati svoje dugovanje prema njemu.

Optuženom se u kaznu zatvora ima uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od dana lišenja slobode 27.08.2021. godine, a koji je trajao do donošenja rješenja o ukidanju pritvora 19.05.2022.godine. Optuženi je još obavezan da plati troškove krivičnog postupka u iznosu od 2.027,00 KM i paušalni iznos za rad suda u iznosu od 100,00 KM.

Podsjećamo, prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica, a ova presuda je nepravosnažna i protiv iste je dozvoljena žalba Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH.

 

Izdvojeno