bdf.brcko@gmail.com

Mujkanović: Odgovorili smo zadatku a to je uspješno otkrivanje i gonjenje počinilaca krivičnih djela u Distriktu

Brčansko Tužilaštvo s obzirom na obim obavljenog posla, u odnosu na broj tužilaca i u 2022. godini je jedno od najučinkovitijih u BiH.

Kad je riječ o borbi protiv korupcije ove godine podignute su dvije optužnice, protiv dva lica, a s obzirom daje bilo i ranije podignutih optužnica, tokom tekuće godine za devet lica su izrečene zatvorske kazne”, istakao je glavni tužilac Distrikta Zekerija Mujkanović.

Inače, odmah početkom naredne godine, očekuje se okončanje nekoliko predmeta koji se tiču korupcije u domenu zloupotrebe grantova, odnosno budžetskog novca.

“U ovoj godini, što se ratnih zločina tiče jedan predmet je aktivan, a za optuženim je zbog nedostupnosti raspisana potjernica”, precizirao je Mujkanović, uz apostrofiranje činjenice daje u ovom segmentu što se tiče ranijih predmeta, ispunjen predviđeni plan rada.

Uspješno smo okončali, što kroz prvostepene, što kroz drugostepene presude, nekoliko teških krivičnih dijela u vezi sa ubistvima koja su se desila u proteklom periodu”, ističe Mujkanovič.

Tokom ove godine aktivno je rađeno na takozvanim izbornim prevarama.

„Dvanaest, od petnaest lica protiv kojih smo vodili postupak su pravosnažno okončani. Največi broj njih je osuđen na kazne zatvora”, apostrofirao je Mujkanovič.

Tužilaštvo je takođe realizovalo i plan rada na takozvanim starim predmetima, odnosno onim koji su otvoreni 2019. i ranijih godina.

„U ovom segmentu od dvadeset, u potpunosti je zaključeno 19 predmeta, dok je jedan i dalje ostao otvoren zbog nemogučnosti da do ovog momenta osiguramo ključne svjedoke”, istakao je Mujkanovič.

Ako se ima u vidu daje gotovo cijelu ovu godinu u brčanskom Tužilaštvu od devet predviđenih tužilaca, samo pet praktično radilo, jer su dva prešla na pozicije u Sudu, dok su dvije tužiteljice na bolovanju, onda se može kontatovati da navedeni rezultati još više dobijaju na učinkovitosti, odnosno značaju.

„Mislim da smo odgovorili zadatku koji je naša zakonska obaveza a to je uspješno otkrivanje i gonjenje počinilaca krivičnih dijela na području Brčko distrikta BiH”, zaključio je glavni brčanski tužilac, Zekerija Mujkanović.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno