bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom promovisana monografija „Emir Kusturica: Kult margine“

U Brčkom je sinoć predstavljena monografija „Emir Kusturica: Kult margine“, autora Gorana Gocića.

Monografija “Emir Kusturica: kult margine” je jedina autorizovana biografija Emira Kusturice i predstavlja svojevrsni vodič kroz filmsku magiju ovog svjetski poznatog i slavnog umjetnika. Jedna od najuspešnijih filmskih knjiga, sa ovih prostora u svijetu, ilustrovana je sa do sada neobjavljenim fotografijama iz privatne i profesionalne arhive režisera.

Autor Goran Gocić o monografiji slavnog režisera kaže da je knjigu izdao još 2000. godine u Velikoj Britaniji i tek nekoliko godina kasnije je ugledala svijetlost dana na našim prostorima.

„Kada govorimo o Emiru čini mi se da je uvijek na strani slabijih i to njegovi filmovi govore najviše. Učinilo mi se kroz njegov rad da pravi kult slabije strane i njihovih junaka koji su u niskom modusu i koji su na neki način inferiorni u odnosu na prosječnog čovjeka,“ istakao je Gocić.

On je dodao da je spremajući ovo djelo pročitao sve što je do sada objavljeno o Emiru Kusturici i njegovom radu.

U ime izdavača Aleksandar Gajšek je rekao da je njegova izdavačka kuća objavila ovo djelo koje je nastalo prije 20 godina te da je počastvovana što je prevela i donijela ovo djelo našoj probranoj čitalačkoj publici.

„Ugledni nedeljnik „Obzerver“ na kraju 2002. godine objavio je listu najboljih filmskih knjiga koje su objavljene na engleskom jeziku te godine i Gocićeva knjiga je bila među prvih pet“, naglasio je Gajšek dodavši da je građa dopunjena još iz privatne foto arhive Emira Kusturice.

„Ljudi očekuju da je monografija sterilna knjiga gdje će se pratiti hronologija nečijeg života i stvaralaštva, međutim ovo je knjiga koju dok čitate imate osjećaj kao da gledate Kusturičine filmove. Puna je emocija, citata i fotografija i obuzme vaz zapravo jedno katazično osjećanje,“ rekao je Gajšek.

U ime Konzervativnog kluba Brčko, koji je ujedno i organizator sinoćne promocije, Miroslav Kovačević je rekao da je riječ o knjizi koja posle beogradske promocije dolazi u naš grad te da Brčko u mnogo čemu prati te trendove.

Promocija monografije „Emir Kusturica: Kult margine“ je održana u Kulturno administrativnom centru „Patrijarh srpski Pavle“.

 

 

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno