bdf.brcko@gmail.com

Najveća realizacija kapitalnog budžeta u posljednjih pet godina

U Brčko distriktu je ove godine za 10 miliona KM povećana realizacija kapitalnog budžeta, što je najviše u posljednjih pet godina, izjavio je danas gradonačelnik Esed Kadrić.

Kadrić je istakao da se gradi gradski stadion za šta je izdvojeno sedam miliona KM i kamerni teatar od 700.000 KM, da su se realizovali ili se realizuju projekti koji se tiču izgradnje puteva vrijednosti šest miliona KM, vodosnabdijevanja i kanalizacije od četiri miliona KM i drugi.

On je dodao da je za nabavku sanitetskih vozila potrošeno pola miliona KM, dva miliona KM za nabavku opreme za Policiju, za rekonstrukciju javnih objekata 2,8 miliona KM, za nastavak gradnje sportske dvorane Poljoprivredne i medicinske škole 1,3 miliona KM, a za gradnju spomenika civilnim žrtvama rata i amfiteatra 750.000 KM.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini su izgradili nekoliko kružnih tokova, započeli gradnju mini-obilaznice u mjesnoj zajednici Rijeke i objekta pri Bolnici, te uradili rekonstrukciju Odjeljenja hirurgije.

“Počeli smo pripreme za razvoj industrijske zone za koju ćemo položiti kamen temeljac 7. marta, dok smo sa enitetskim vladama i javnim preduzećima dogovarali trase auto-puteva kroz distrikt, projekte gasifikacije i rekonstrukcije međunarodnog mosta koji povezuje Brčko i Gunju u Hrvatskoj”, rekao je Kadrić na konferenciji za novinare predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti.

Za narednu godinu najavio je gradnju centra za obuku za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i uspostavu turističke zajednice Brčko distrikta.

On je napomenuo da je Distrikt ove godine dobio povelju iz 1422. godine u kojoj se prvi put spominje Brčko, koja je izložena u Gradskoj vijećnici.

Zamjenik gradonačelnika Anto Domić rekao je da će Vlada nastaviti da intenzivnije radi na reformi javne uprave i zdravstvenog sistema, podizanju kvaliteta obrazovanja, kao i transparentnijeg odnosa prema javnosti.

Koordinator brčanske Vlade Željko Antić rekao je da je ove godine evidentan porast investicija u privatnom sektoru, kao i broja zaposlenih, a naredne godine će Vlada raditi na izgradnji centra za upravljanje otpadom čime bi se zatvorila postojeća gradska deponija, zatim na regulaciji tokova rijeka Brke i Blizne, te biciklistička staza uz obalu rijeke Save od mjesne zajednice Vučilovac do mjesne zajednice Brezovo Polje.

Potpredsjednik Skupštine distrikta Ivo Filipović istakao je da u ovoj godini u radu Skupštine nije bilo većih političkih kriza i da je zahvaljujući dobroj saradnji sa Vladom rad ovih institucija bio uspješan.

“Imali smo dva rebalansa budžeta. Od ove godine prvi put smo uveli javne rasprave o rebalansu kako bismo čuli mišljenje građana i njihove projedloge za raspodjelu sredstava”, rekao je Filipović i dodao da je sa Razvojnim programom UN /UNDP/ dogovoreno renoviranje zgrade Skupštine.

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti distrikta su nakon novogodišnje konferencije organizovali zajednički prijem za novinare.

 

Izvor

Vlada Brcko Distrikta BiH

Izdvojeno