bdf.brcko@gmail.com

Presude zbog veličanja četničkog pokreta i Draže Mihailovića

Trećestepeno vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora jer su marta 2019. godine u Višegradu učestvovali na skupu ravnogoraca.

Ovom presudom, koja je otpremljena strankama i braniocima optuženih, odbijene su žalbe Tužilaštva BiH i odbrane, prenosi “Birn”.

Apelaciono vijeće je u junu donijelo drugostepenu presudu kojom je utvrđeno da su Sladojević, Aleksić i Lečić svojim aktivnostima na skupu ravnogoraca u Višegradu veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića, te počinili krivično djelo “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Ova presuda je izrečena nakon što je ukinuta prvostepena presuda iz decembra prošle godine kojom su trojica optuženih bili oslobođeni optužbi.

Presuda je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.

Suđenje Sladojeviću, Aleksiću i Lečiću je počelo u julu 2021. godine, a prvostepenom presudom iz decembra prošle godine Sud BiH oslobodio ih je optužbe da su se okupili 10. marta 2019. godine na Trgu palih boraca u Višegradu, u organizaciji višegradskog opštinskog odbora “Ravnogorskog pokreta” na kojem je bilo pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore, u uniformama i sa zastavama, koji su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao Draževina.

Izdvojeno