bdf.brcko@gmail.com

Nova cijena struje u Brčko Distriktu veća za 40 posto

Cijena elekrične energije za snabdijevanje Brčko distrikta u 2023. godini koju je Elektroprivreda RS ponudila JP “Komunalno Brčko” za 37,42 posto veća je od sadašnje, s tim što konačnu cijenu za građane, u ovoj lokalnoj zajednici određuje Državna regulatorna agencije za elektičnu energiju.

Direktor  brčanskog komunalnog preduzeća Kemal Atić   je istakao da je pregovarački tim  Distrikta  stavio prigovor  na  ovu cijenu tako  da  će razogovori   sa predstavnicima Elektroprivrede RS  biti nastavljeni,  što je  i zaduženje  koje  je menadžemnt  ovog javnog preduzeća  dobio zaključkom od  brčanske Skupštine   na  njenom današnjim vanrednom  zasijedanju.

Direktor Elektorprivrde RS Luka Petrović, izjavio je komentarišući činjenicu da se pregovori nastavljaju, da je ponuđena cijena struje od 65 KM po megavatu, maksimalno argumentovana i da nije prihvatljivo da se pregovori pretvore u pijacu.

On je dodao da je cijena   ponuđena distriktu   oko osam puta manja od one na svjetskom tržištu, te da bi   elektroprivreda RS po tom osnovu u idućoj godini izgubila 191 milion KM. Poslanici Skupštine Brčko distrikta   usvojili su na današnjoj vanrednoj sjednici budžet za narednu godinu u iznosu od 282 miliona i   350 hilajda KM.

 

 

 

Izvor: rtv HIT

Izdvojeno