bdf.brcko@gmail.com

Fit ispiti – Kruna 20 godina uspješne saradnje brčanske Gimnazije sa Geteovim institutom BiH

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji JU Gimnazije “Vaso Pelagić” Brčko sa Geteovim institutom Bosne i Hercegovine, ove školske godine dobili smo mogućnost da za zainteresovane učenike osnovnih i srednjih škola u Brčkom organizujemo ispite Geteovog instituta Fit 1 i Fit 2. Navedeni ispiti, kao i svi ostali ispiti ove institucije, renomirane u svijetu kad je riječ o učenju njemačkog jezika, širenju znanja o kulturi, civilizaciji, privredi i umjetnosti Njemačke, međunarodno su priznat dokaz o poznavanju njemačkog jezika na određenom nivou po Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike.

Ispiti su održani 5. i 6. 12. 2022. godine u našoj školi. Geteov institut je angažovao svoje sertifikovane ispitivače na njihovom sprovođenju. Priliku da besplatno polažu ispit dobilo je 205 učenika osnovnih i srednjih škola Distrikta. Učenici koji polože ispit steći će širom svijeta priznatu diplomu Geteovog instituta kao dokaz o poznavanju njemačkog jezika na nivou A1 odnosno A2. Ovim putem želimo da najsrdačnije zahvalimo Geteovom institutu Bosne i Hercegovine na ovako izuzetnoj prilici..

JU Gimnazija “Vaso Pelagić” Brčko još od 2002. godine aktivno sarađuje sa Geteovim institutom Bosne i Hercegovine na različitim projektima. Početak ove dvije decenije duge saradnje vezuje se za pozorišni projekat, u okviru kog je Geteov institut angažovao pozorišnu glumicu i pedagoga Lizu Šel da sa učenicima povratnicima iz zemalja njemačkog govornog područja, koji su njemački jezik govorili kao maternji, postavi nekoliko pozorišnih komada koje su potom izvodili na festivalima mladih u BiH, u Rumuniji i u Njemačkoj. Saradnja se nastavila kroz stručna usavršavanja profesora njemačkog jezika, osposobljavanje referenta za izvođenje aktivnosti stručnog usavršavanja profesora njemačkog jezika na lokalnom i regionalnom nivou (od 2004. godine). Od 2005. godine neprekidno je pomagao u organizovanju takmičenja iz njemačkog jezika za učenike srednjih škola Distrikta (stavljanjem na raspolaganje materijala i zadataka u skladu sa savremenom komunikativnom didaktikom i nagrada za najuspješnije učenike na lokalnom nivou), te organizovanjem finalnog takmičenja iz njemačkog jezika (Olimpijada njemačkog jezika) na Geteovom institutu u Sarajevu. Učenici iz Brčkog su u više navrata osvajali neka od prvih mjesta na tom prestižnom takmičenju, a dvije gimnazijalke, Armina Alić i Amila Dervišević, su kao pobjednice na svom nivou, dobile priliku da učestvuju na Međunarodnoj olimpijadi njemačkog jezika u Njemačkoj. Armina se 2010. i s tog prestižnog takmičenja vratila sa zlatnom medaljom.

Niz je kulturnih, muzičkih i sportskih manifestacija u organizaciji Geteovog instituta u kojima su učenici gimnazije, ali i drugih škola Distrikta, imali priliku da učestvuju. Najbolji kratki film na temu života u multietničkoj zajednici i  najbolja rep-pjesma – dva sjajna pobjednička projekta koja su učenicima donijela višednevno nagradno putovanje u Berlin. Centralna manifestacija obilježavanja Evropskog dana jezika u BiH je 2014. godine održana upravo u JU Gimnaziji “Vaso Pelagić” Brčko, a različitim aktivnostima i vrijednim nagradama učestvovali su Ambasade i jezički instituti osam evropskih zemalja, koje svoja predstavništva imaju u BiH. Svake godine Geteov institut Bosne i Hercegovine nam povodom organizovanja kako Evropskog dana jezika, tako i školskog i međuškolskog takmičenja iz njemačkog jezika na raspolaganje stavlja nagrade i adekvatan promotivni materijal. Srećni smo što smo i ovog puta imali priliku da zajedno sprovedemo sjajnu i nadasve korisnu aktivnost za brčanske učenike. Radujemo se budućoj saradnji.

 

Izdvojeno