bdf.brcko@gmail.com

Sjećanja na ubijene Jevreje 1941. godine u Brčkom

Predstavnici Saveza udruženja boraca antifašističkog rata 1941-1945. godine Brčko distrikta, danas su položili vijence na spomen ploču kod savskog mosta u znak sjećanja na ubijene Jevreje, koji su u decembru 1941. godine mučki pobijeni i bačeni u rijeku Savu.

„Za nepunih sedam dana, pored mosta na rijeci Savi mučki je od strane fašističkih snaga i domaćih izdajnika, ubijeno 404 Jevreja,“ rekao je danas Janko Vuković predsjednik brčanskog SUBNOR-a.

“Ubijeno je 168 brčanskih Jevreja i 236 članova njihovih porodica, prijatelja i rođaka koji su bježeći od fašističkih snaga iz evropskih zemalja spas potražili u Brčkom,“ istakao je Vuković prilikom polaganja vijenaca na spomenik stradalim Jevrejima.

On je rekao da su njemački okupatori i njihovi saradnici sva tijela ubijenih Jevreja bacili u rijeku Savu, koja je od tog momenta postala i jevrejska grobnica.

Vuković kaže da je u periodu od 10. do 17. decembra 1941. godine, pored Jevreja koji su sradali na mostu, ubijeno još i 100 njihovih porodica u mjesnoj zajednici Grčica te je ukupno 744 Jevreja stradalo u našem gradu.

„Na današnji dan te 1941. godine jedan broj viđenijih Srba koji su bili u okupatorskom zatvoru u Brčkom dovođeni su na most i na isti način ubijani kako i Jevreji,“ podsjetio je Vuković rekavši da je to bila pokazna vježba okupatorskih snaga kako se treba odnositi prema Jevrejima.

Vijenci i cvijeće u znak sjećanja na jevrejske žrtve položeni su na spomen ploču kod savskog mosta, kod spomenika u mjesnoj zajednici Grčica, kao i na Srpskom pravoslavnom groblju gdje su 1968. godine uz pomoć pravoslavnih sveštenika, sahranjeni posmrtni ostaci tragično nastradalih Jevreja. Vuković je dodao da danas nema Jevrejskih porodica U Brčkom.

Polaganju vijenaca pored predstavnika SUBNORA-a prisustvovali su i predstavnici srpskih političkih partija iz Brčko distrikta.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Izdvojeno