bdf.brcko@gmail.com

Nulta tolerancija prema korupciji u Brčko Distriktu, kaže supervizor???

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Džonatan Menuti je u srijedu posjetio Luku u Brčkom i sastao se sa direktorom Luke i šefom Jedinice za implementaciju projekta modernizacije Luke.

Supervizor je još jednom potcrtao značaj ovog projekta za unapređenje ekonomskih prilika u Brčkom i njegove pozicije regionalnog transportnog čvorišta.

Građani Brčkog bi na proljeće već trebali da vide dolazak i montažu nove dizalice, što će značajno da unaprijedi kapacitete Luke. Sa završetkom izgradnje novih željezničkih i putnih priključaka, za koje je u toku postupak izdavanja potrebnih dozvola, i sa predstojećom reformom korporativnog upravljanja, ovo će uveliko da unaprijedi konkurentnost Luke na bosanskohercegovačkom i regionalnom tržištu.

Supervizor je takođe posjetio i Kancelariju za borbu protiv korupcije u Distriktu i sastao se sa direktorom Kancelarije i njegovim zamjenicima. Korupcija je i dalje jedan od ključnih izazova u Brčkom i glavni je motiv odlaska mladih ljudi. U tom pogledu, supervizor je naglasio potrebu za što boljom saradnjom između institucija za provođenje zakona kad je u pitanju politika nulte tolerancije prema korupciji u Distriktu.

Nastavljajući svoje redovne konsultacije sa zvaničnicima Distrikta, supervizor se sastao sa gradonačelnikom Distrikta, zamjenikom gradonačelnika, predsjednikom i zamjenikom predsjednika Skupštine Distrikta, gdje je informisan o radu institucija u vezi sa tekućom reformom uprave i inicijativama za razvoj infrastrukture.

Načelnik policije Brčko Distrika informisao je supervizora o naporima koji se ulažu na očuvanju bezbjednog okruženja za predstojeće praznike. Šef policije i supervizor su se složili da postoji potreba za tijesnom saradnjom i koordinacijom u tom smislu između svih agencija za provođenje zakona i organa vlasti u Brčko Distriktu.

Odlučna opredijeljenost za reforme, efikasno provođenje infrastrukturnih projekata u dogovorenim rokovima i čvrst stav protiv korupcije pomoći će da se održi uspješan zamah koji sada postoji u Brčkom. Promjene i napredak su mogući, ali jedino ako organi vlasti zadrže fokus na svojim dužnostima i obavezama prema ovoj zajednici i njenom prosperitetu, rekao je supervizor Menuti.

 

 

Izdvojeno